szacowanie
Technik:
| | 1 | |
Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω Wykaż, że jeśli P(A)= |
| |
| | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 9 | |
P(B)= |
| to |
| ≤P(A∪B)≤ |
| |
| | 4 | | 5 | | 20 | |
P(A∪B)≤1
P(A)+P(B)−P(A∩B)≤1
Coś chyba nie tak ?
17 kwi 21:26
Technik: ?
17 kwi 21:32
razor: P(A∪B) ≤ P(A)+P(B)
| | 9 | |
P(A∪B) = |
| gdy P(A∩B) = 0, czyli zdarzenia są rozłączne  Teraz sprawdź co się dzieje |
| | 20 | |
gdy A ⊂ B
17 kwi 21:34
Technik: ?
17 kwi 21:38
razor: Czego nie rozumiesz?
17 kwi 21:40
52: P(A∪B)≥P(A) ⋀ P(A∪B)≥P(B) ⋀ P(A∪B)≤P(A) + P(B)
Jak rozwiążesz coś takiego to ci powinno pięknie wyjść.
17 kwi 21:45
Technik:
Ale skąd macie takie wzory ?
17 kwi 21:48
razor: Wszystko wychodzi ze wzoru P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
17 kwi 21:51
52: Nawet jak sobie narysujesz Diagramy Venna to dojdziesz do takich wniosków
17 kwi 22:02
pigor: .. , a więc A, B ⊂ Ω, stąd i z danych zadania
15 = P(A) ≤ 14 = P(B) ≤ P(AUB), oraz P(A∩B) ≥0, zatem
15 ≤ P(AUB) =P(A)+P(B)−P(A∩B) ≤ P(A)+P(B)=15+14= 920.
17 kwi 22:03
Technik:
Jakoś nie mogę tego rozwiązać /
18 kwi 00:01
Technik: ?
18 kwi 15:49
52:
P(A∪B)≥P(A) ⋀ P(A∪B)≥P(B) ⋀ P(A∪B)≤P(A) + P(B)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A∪B)≥ |
| ⋀ P(A∪B)≥ |
| ⋀ P(A∪B)≤ |
| + |
| |
| | 5 | | 4 | | 4 | | 5 | |
| | 9 | |
_________________________________________ P(A∪B)≤ |
| |
| | 20 | |
18 kwi 15:56
Marcin: To jest suma A i B

Więc minimalnie to będzie prawdopodobieństwo tego większego
(prawdopodobieństwo mniejszego zwarte w prawdopodobieństwie większego), a maksymalnie to
będzie wtedy kiedy prawdopodobieństwa będą rozłączne, czyli musisz je po prostu dodać. Kluczem
jest tu bardziej chyba zapisanie niż zrozumienie, nie?
18 kwi 16:10
Technik:
No ja właśnie nie wiem co stosować bo w tablicach dużo tych wzorów. Na studiach nie liczymy
takich zadań a trochę zapomniałem ze szkoły średniej
18 kwi 16:11
Marcin: Zrób jeszcze trochę zadań i wyrobi Ci się sposób rozwiązywania
18 kwi 16:16