qq
olka: jesli prostokatna kartke papieru o bokach dlugosci a i b (a<b) zlozymy na pol tak ze zgiecie
bedzie rownolegle do krotszego boku, to uzyskamy mniejsza prostokatna kartke papieru. wykaz ze
wieksza i mniejsza kartka sa prostokatami podobnymi wtedy i tylko wtedy gdy b= a√2
17 kwi 21:25
PW: I to jest właśnie filozofia arkuszy A3, A4, A5 itp.
17 kwi 21:30
olka:
17 kwi 22:01
PW:
Jak pamiętasz pewnie arkusz A4 ma wymiary 210×297 − wydawałoby się "dziwne". Gdy podzielimy na
pół, wymiary będą 148,5×210. Jak łatwo sprawdzić, w przybliżeniu
297 = 210√2
210 = 148,5√2
itd.
Zaznaczam: podaję tylko przykład z życia wzięty, to nie jest dowód twierdzenia podanego w
zadaniu.
17 kwi 22:12
pigor: ..., no tro może np. tak :
niech wymiary prostokąta są 0< a< b i po złożeniu powstanie
drugi prostokąt o wymiarach
12b< a, który będzie podobny do
danego ⇔ stosunki ich odpowiednich boków
12b : a = a : b ⇔
⇔
12b*b= a*a /* 2 ⇔ b
2= 2a
2 ⇔
b= a√2 i odwrotnie c.n.w..
17 kwi 22:43