ciagi
soczek: niech S
n oznacza sumę n poczatkowych wyrazow ciagu (a
n): S
n=a
1+a
2+a
3+...+a
n. wiadomo ze
| | (n+1)(n+2)(2n+3) | |
Sn = |
| , gdzie n ∊ N+. oblicz |
| | 6 | |
a) a
1
jak się za to zabrać?
17 kwi 21:20
Godzio:
Sn = 12 + 22 + ... + (n + 1)2
a1 = S1
17 kwi 21:22
soczek: a
1
więc n=1
c) a
3
więc n=3
według odp. a
1=5, a
3=16
17 kwi 21:32
zombi: a3 = S3 − S2
17 kwi 21:41
razor: S3 = a1 + a2 + a3, co nie jest równe a3
S3 = a1 + a2 + a3
S2 = a1 + a2
S3 − S2 = a1 + a2 + a3 − (a1 + a2) = a3
a3 = S3 − S2 = ... dokończ
17 kwi 21:44
Godzio:
U Ciebie wyrazów jest n, u mnie n + 1, (suma się zgadza, ale wyrazy już nie)
Generalniej jest Sn − Sn − 1 = an
17 kwi 21:47