matematykaszkolna.pl
Trygonometria wykres funkcji cosinus lawenderr: Witam, potrzebuję pomocy w wyłapaniu błędu w zadaniu z trygonometrii... Przyznam, że trygi to dla mnie czarna magia, nie wiem co robię źle i szukam jakiejkolwiek deski ratunku. Na podstawie wykresu funkcji y=cosx w przedziale <0;2π> wyznacz w zbiorze liczb rzeczywistych argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartość 12. Narysowałam sobie cosinusoidę i obliczam: cosx=12 gdy x=60stopni=π3 jeżeli ma być w zbiorze liczb R a cosinus jest funkcją parzystą to x=π3+2kπ lub x=−π3+2kπ. Jednak wg odpowiedzi w zbiorze jest to błędna odpowiedź.... Nie wiem gdzie popełniłam błąd, niech ktoś pomoże.
17 kwi 21:07
PW: Masz dobrą odpowiedź (i oni też). Podstaw n = k+1 i może się wyjaśni.
17 kwi 21:15
lawenderr: Ale odpowiedź ze zbioru to x=π 3+2kπ lub x=3+2kπ.
17 kwi 21:18
lawenderr: nie rozumiem, już wszystko mi się pomieszało
17 kwi 21:29
Mila: Dostałeś serię rozwiązań, ale musisz sprawdzić, czy należą do przedziału <0,2π>
 π 
Liczba

∊<0,2π>
 3 
 −π 
Liczba

∉<0,2π> więc odrzucamy to rozwiązanie
 3 
jedno rozwiązanie masz dobre, nastepne otrzymamy podstawiając do wzoru k=1
 −π 5 
x=

+2π=

π∊<0,2π>
 3 3 
17 kwi 21:35
PW: No a jak u siebie podstawisz w serii rozwiązań
 π 
x = −

+ 2kπ, k∊C
 3 
zamiast symbolu k symbol (n+1) to coś się zmieni? − Nie, bo k jest dowolną liczbą całkowitą i (n+1) też. Zrób to a zobaczysz.
17 kwi 21:35
PW: Mila, może nie tak. Myślę, że lawenderr po prostu narysował wykres na przedziale [−π, π]. Też można, bo przedział ma długość 2π (jego rozwiązania są przesunięte w stosunku do "książkowych").
17 kwi 21:38
lawenderr: Dzięki! Mamjeszcze tylko jedno pytanie: Mila − czemu za k mam podstawić 1?
17 kwi 21:46
PW: Właśnie to wyjaśniłem − "książka" i Mila rysują wykres na przedziale [0, 2π], dlatego wybierają dwa podstawowe rozwiązania z tego przedziału.
17 kwi 21:53