Trygonometria wykres funkcji cosinus
lawenderr: Witam, potrzebuję pomocy w wyłapaniu błędu w zadaniu z trygonometrii... Przyznam, że trygi to
dla mnie czarna magia, nie wiem co robię źle i szukam jakiejkolwiek deski ratunku.
Na podstawie wykresu funkcji y=cosx w przedziale <0;2π> wyznacz w zbiorze liczb rzeczywistych
argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartość 12.
Narysowałam sobie cosinusoidę i obliczam:
cosx=12
gdy x=60stopni=π3
jeżeli ma być w zbiorze liczb R a cosinus jest funkcją parzystą to x=π3+2kπ lub
x=−π3+2kπ.
Jednak wg odpowiedzi w zbiorze jest to błędna odpowiedź.... Nie wiem gdzie popełniłam błąd,
niech ktoś pomoże.
17 kwi 21:07
PW: Masz dobrą odpowiedź (i oni też). Podstaw n = k+1 i może się wyjaśni.
17 kwi 21:15
lawenderr: Ale odpowiedź ze zbioru to x=π 3+2kπ lub x=5π 3+2kπ.
17 kwi 21:18
lawenderr: nie rozumiem, już wszystko mi się pomieszało
17 kwi 21:29
Mila:
Dostałeś serię rozwiązań, ale musisz sprawdzić, czy należą do przedziału <0,2π>
| | −π | |
Liczba |
| ∉<0,2π> więc odrzucamy to rozwiązanie |
| | 3 | |
jedno rozwiązanie masz dobre, nastepne otrzymamy podstawiając
do wzoru k=1
17 kwi 21:35
PW: No a jak u siebie podstawisz w serii rozwiązań
zamiast symbolu k symbol (n+1) to coś się zmieni? − Nie, bo k jest dowolną liczbą całkowitą
i (n+1) też.
Zrób to a zobaczysz.
17 kwi 21:35
PW:
Mila, może nie tak. Myślę, że lawenderr po prostu narysował wykres na przedziale
[−π, π]. Też można, bo przedział ma długość 2π (jego rozwiązania są przesunięte w stosunku do
"książkowych").
17 kwi 21:38
lawenderr: Dzięki! Mamjeszcze tylko jedno pytanie: Mila − czemu za k mam podstawić 1?
17 kwi 21:46
PW: Właśnie to wyjaśniłem − "książka" i Mila rysują wykres na przedziale [0, 2π], dlatego
wybierają dwa podstawowe rozwiązania z tego przedziału.
17 kwi 21:53