ostroslup
bubek22: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny,w którym dlugosc krawędzi bocznej jest rowna 8 a
dlugosc krawędzi podstawy jest rowna 4. Oblicz tangens kata nachylenia sciany bocznej do
płaszczyzny podstawy.
17 kwi 20:47
pigor: ... np. tak :
H
2= 8
2− (
12*4
√2)
2= 64−8= 56 ⇒
H= √56=
√4*14=
2√14,
| | H | | 2√14 | |
zatemtgα= |
| = |
| = √14− szukany tangenskąta.  |
| | 12*4 | | 2 | |
17 kwi 21:15
bubek22: Dziekuje

policzyłem wlasnie jedno h ale miałem problem z drugim jak to zaznaczyć na rysunku.
17 kwi 21:21