matma
kyrtap: Pomoże mi ktoś z arkuszem bo te zadania jak dla mnie są trudne
17 kwi 20:20
bezendu:
Jasnowidz proszony do tematu !
17 kwi 20:21
kyrtap: Mogę podawać zadania? Włączam zegar, zagrajmy
17 kwi 20:23
Godzio:
17 kwi 20:24
Marcin: Ok, jestem. Pierwsze zadanie nie jest trudne
17 kwi 20:24
bezendu:
Dawaj Sacha !
17 kwi 20:24
daras: mam szkalną kulę tylko trochę zakurzona
17 kwi 20:26
kyrtap: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozwiąż nierówność |
| + |
| + |
| + |
| + |
| | x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+3) | | (x+3)(x+4) | |
17 kwi 20:27
Piotr 10: | | 1 | | 1 | | 1 | |
zauwaz, że |
| = |
| − |
| itd. poskraca Ci się po drodze |
| | x(x+1) | | x | | x+1 | |
17 kwi 20:29
Piotr:
ale to juz bylo
17 kwi 20:29
kyrtap: nie wiedziałem
17 kwi 20:31
kyrtap: Pewnie ten arkusz rozwiązywałeś Piotrze?
17 kwi 20:33
Marcin: Co to za maturka? też chce!
17 kwi 20:33
kyrtap: szczerze powiedziawszy bym tego nie zauważył na maturze
17 kwi 20:33
Piotr 10: Chyba tak, to z Pazdro ?
17 kwi 20:34
17 kwi 20:34
kyrtap: tak
17 kwi 20:34
bezendu:
A teraz czekamy na tę trudne zadania...
17 kwi 20:40
Marcin: Dzięki

Chyba przeoczyłem ten arkusz
17 kwi 20:40
kyrtap: następne włączam zegar
17 kwi 20:42
kyrtap: W prostokątnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór tych wszystkich punktów płaszczyzny o
| | ax+2 | |
współrzędnych (a,b) , dla których funkcja f (x) = |
| jest funkcją homograficzną, |
| | x+b | |
malejącą w każdym z przedziałów: (−
∞ ,2),(2,+
∞ ) .
17 kwi 20:45
Mila:

x=2 jest punktem nieciągłości−
asymptota pionowa
f(x) malejąca w przedziałach⇔2a+2>0
⇔a>−1
P(a,−2) i a>−1
17 kwi 20:57
kyrtap: 3 zadania z tego arkusza mi uciekły

dziękuje za pomoc
17 kwi 21:02
kyrtap: Może dacie jakieś zadanko dowodowe do zrobienia ?
17 kwi 21:05
jerey: dowód ze stereometrii

Na płaskiej powierzchni położono trzy kule K1,K2,K3 , każda o promieniu 2 tak, że kule K1 i K2
są styczne w punkcie P3 , kule K2 i K3 są styczne w punkcie P1 , a kule K3 i K1 są
styczne w punkcie P2 . Następnie położono na tych kulach kulę K4 o promieniu 3, która jest
styczna do kul K1 ,K2 ,K3 odpowiednio w punktach S1,S2,S3 .
Uzasadnij, że odcinki P1P2 i S1S2 są równoległe.
17 kwi 21:42