matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
kama:
Rozwiązaniem równania sin2x+sinx=0 należącym do przedziału <0,2π> są liczby:
π
3
4
A.0,
,
π,
π, 2π
3
4
3
π
3
5
B. 0,
,
π,
π
2
2
3
2
4
C. 0,
π, π,
π, 2π
3
3
2
3
5
D. 0,
π,
π,
π
3
2
3
2 lis 19:17
godzio187:
odp C
sin2x=sin(−x) 2x=−x+2kπ v 2x=π−x+2kπ
2
x
1
=
kπ v x
2
=π+2kπ
3
2
4
x
1
=>0,
π,
π,2π
3
3
x
2
=>π
2
4
x
1
∪x
2
=0,
π,
π,2π,π
3
3
2 lis 20:01