Dowód
Technik:
Uzasadnij, że dla każdej liczby nieparzystej n liczba n3−n jest podzielna przez 24
n3−n
n(n2−1)
n(n−1)(n+1)
k=2n+1 liczba nieparzysta
2n(2n+1)(2n+2)
dalej co mam robić ?
17 kwi 20:00
Saizou :
2n(2n+1)2(n+1)=
4n(n+1)(2n+1)=
4n(n+1)([2n+4]−3)=
4n(n+1)(2n+4)−12n(n+1)
8n(n+1)(n+2)−12n(n+1)
wyciągnij wnioski xd
17 kwi 20:14
Technik:
A co ja złego zrobiłem u siebie ? Dziwny jest Twój zapis ?
To samo otrzymam jak u siebie wyciągnę 2
17 kwi 20:16
Eta:
Witam
4*n*(n+1)*[(2n−2)+3] =......... ( i pamiętaj o "wierszyku"?
17 kwi 20:16
Saizou : Technik to jak uargumentujesz to że jest podzielna przez 24 ?
17 kwi 20:21
Technik:
Witam Eta a możesz mi to wytłumaczyć tak jak kiedyś ? Żebym to pojął ?
17 kwi 20:22
ZKS:
Wyjdę od (n − 1)n(n + 1).
Zauważamy że skoro n jest liczbą nieparzystą to
n − 1 jest liczbą parzystą to dzieli się przez co najmniej 2
n + 1 jest również liczbą parzystą i zarazem o 2 większa od n − 1 więc dzieli się przez
co najmniej 4
n jest liczbą nie parzystą więc dzieli się przez co najmniej 3.
Podsumowując to wyrażenie jest podzielne przez 2 * 3 * 4 = 24.
Dla n = 1 mamy dowód od razu ponieważ całe wyrażenie wynosi 0.
17 kwi 20:26