Rachunek
Technik:
Wracam do prawdodpodbienstwa:
Oblicz prawdopodobieństwo, że w trzech rzutach kostką do gry suma kwadratów liczb uzyskanych
będzie podzielna przez 5 ?
Ω=6*6*6
12=1
22=4
33=9
42=16
52=25
62=36
Mam tylko takie coś co dalej ?
17 kwi 19:55
PW: Teraz trzeba zsumować każde możliwe trzy wyniki i zastanowić się, kiedy suma będzie miała
końcówkę "5" lub "0" (wtedy będzie podzielna przez 5). Po prostu wypisać takie trójki.
17 kwi 20:04
Technik:
pasuję tylko 5 ?
17 kwi 20:14
Saizou : można też zbadać reszty z dzielenia kwadratów przez 5
1
2=1 0 r1
2
2=4 0 r4
3
2=9 1 r4
4
2=16 3 r1
5
2=25 5 r0
6
2=36 7 r1
suma kwadratów będzie podzielna kiedy suma reszt da liczbę podzielną przez 5
czyli mamy jedynie możliwość
1,4,0
czyli takich zdarzeń jest 3!=6 =lAl
lΩl=6
3
| | 1 | |
P(A)= |
| jeśli dobrze myślę |
| | 36 | |
17 kwi 20:20
Technik:
No to ja nie znałem tej własności. A jeszcze np podzielne przez 4,7,6 jakie muszą być reszty ?
17 kwi 20:21
Saizou : jeśli podzielna przez 4 to suma reszt musi być podzielna przez 4 itd.
17 kwi 20:22
Technik:
Dzięki
17 kwi 20:22
wmboczek: 5 jest warunkiem koniecznym na jednej z kostek, rozrysuj pozostałe 2 kostki i sprawdź
17 kwi 20:23
Mila:
12=1 reszta z dzielenia przez 5 wynosi 1
22=4 reszta z dzielenia przez 5 wynosi 4
33=9 reszta z dzielenia przez 5 wynosi 4
42=16 reszta z dzielenia przez 5 wynosi 1
52=25 reszta z dzielenia przez 5 wynosi 0
62=36 reszta z dzielenia przez 5 wynosi 1
Grupujemy w 3 zbiory:
{5}, {1,4,6}, {2,3}
Pasują (5,5,5)
Ponadto np. (5,1,2) suma reszt wynosi 5
kombinuj
17 kwi 20:23
Saizou : tak to jest jak się człowiek spieszy i nie pomyśli dokładnie
17 kwi 20:28
Technik:
grupyjemy w trzy zbiory skąd to ?
17 kwi 20:43
PW: A jeszcze np. (3,4,5) i permutacje tego ... rozumiem, że Mila tylko pokazała drogę i
zachętą "kombinuj" skłania Technika do samodzielności.
17 kwi 20:44
Technik:
Dobra to szukam takich trójek.
17 kwi 20:46
Mila:
No i?
17 kwi 21:36
Technik:
Rozwiązałem, dziękuję. Zawsze patrzy się na reszty tak w takich zadaniach ?
17 kwi 21:38
Technik: ?
17 kwi 21:49
PW: Można patrzeć na ostatnie cyfry, jak sugerowałem o 20:04. W tym zadaniu nie musisz niczego
wyjaśniać (podawać techniki jaką do tego doszedłeś). Po prostu napisać:
− Zdarzenie A składa się z następujących zdarzeń elementarnych:
(5,5,5,), (5,1,2), (5,2,1), (1,2,5),... itd.
albo krócej, np. (5,5,5), wszystkich permutacji liczb 1,2,5, itd.
17 kwi 22:05
Technik:
Tak, ale mi chodzi o np podzielność przez 3 czy 7. To są zadania na jedno kopyto ?
17 kwi 22:06
PW: Trudno odpowiedzieć na takie pytanie. Bywają zadania typu "z liczb czterocyfrowych wybrano
liczby podzielne przez 7" − wtedy wskazujemy odpowiedni ciąg arytmetyczny o różnicy 7.
17 kwi 22:16
Technik: Wtedy wiem co robić, najbardziej zależy mi na takich zadaniach z kostkami
17 kwi 22:27