Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Cześć Wszystkim

Mam problem z dwoma prostymi zadaniami, z którymi niestety nie potrafię sobie poradzić. Zacznę
od pierwszego.
| | 1 | |
Jeśli a+ |
| =4 to a2+1a2 jest równe? |
| | a | |
Próbuję tutaj coś ze wzorów skróconego mnożenia, ale nie bardzo wychodzi. Proszę o rozpisanie ;
)
17 kwi 19:04
ZKS:
To wskazówka.
| | 1 | |
Czego Ci brakuje żebyś miał wzór skróconego mnożenia w wyrażeniu a2 + |
| ? |
| | a2 | |
17 kwi 19:06
Tadeusz:
... ciekawe to co wypisujesz ... −
17 kwi 19:07
Kamix: Brakuje mi 2ab
17 kwi 19:10
ZKS:
A ile wynosi podwojony iloczyn?
17 kwi 19:12
17 kwi 19:14
Kamix: I co dalej?
17 kwi 19:22
ZKS:
Wynik 2 jest

ale podwojony iloczyn tak nie wygląda. Czemu te
a są do kwadratu?
Dalej już wiesz jak zrobić?
17 kwi 19:23
ZKS:
To dam jeszcze jedną wskazówkę.
Ten sam schemat co ze wzorami Viete'a.
17 kwi 19:24
Kamix: Spróbujmy:
O Kurczaczek, chyba wyszło, dziękuję ZKS, pomożesz w drugim zadanku?
17 kwi 19:27
ZKS:
Podpowiadałem jak ze wzorami Viete'a
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 więc
| | 1 | |
(a + |
| )2 − 2 = 42 − 2 = 14. |
| | a | |
17 kwi 19:29
Kamix: A czy mój sposób jest prawidłowy? Bo wydawało mi się łatwiej w ten sposób, niż ze wzorami
Viete`a.
17 kwi 19:31
kamczatka: zks pomożesz mi jeszcze z tym równaniem trygonometrycznym według Twojego wzoru bo podstawiłem
ale nie wiem co dalej
17 kwi 19:32
ZKS:
Jeżeli będę potrafił pomóc to jasne że pomogę.
17 kwi 19:33
Kamix: Mam jeszcze takie zadanko:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wyrażenie |
| + |
| + |
| +...+ |
| jest równe? |
| | 2*4 | | 4*6 | | 6*8 | | 18*20 | |
Ani to ciąg geometryczny, skracać się nie da, bo dodawanie, a liczyć na piechotkę to zabójstwo,
bo sprowadzenie do wspólnego mianownika jest awykonalne mając do dyspozycji kalkulator prosty.
17 kwi 19:33
ZKS:
Prawidłowy tylko mi chodziło o tą drugą podpowiedź a widzę że wcale Ci się nie przydała bo
samemu Ci się udało zrobić.
17 kwi 19:35
ZKS:
| | 1 | |
Umiałbyś rozłożyć na ułamki proste takie wyrażenie |
| ? |
| | n(n + 2) | |
17 kwi 19:35
Kamix: | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| n(n+2) | | n2+2n | | n2 | | 2n | |
17 kwi 19:38
ZKS:
Sprawdź sobie czy to jest prawdą przykładowo dla n = 1.
17 kwi 19:41
ZKS:
| A | | B | | A(n + 2) + Bn | |
| + |
| = |
| = |
| n | | n + 2 | | n(n + 2) | |
| (A + B)n + 2A | | 1 | |
| = |
| |
| n(n + 2) | | n(n + 2) | |
{A + B = 0
{2A = 1
Dasz radę dalej?
Jeżeli będziesz miał jakieś pytania to pisz.
17 kwi 19:47
Kamix: Faktycznie, za bardzo się pospieszyłem...Chyba jednak nie potrafię rozłożyć tego wyrażenia na
ułamki proste. Próbowałem coś też ze wzoru (a+b)(a−b), ale też nie wychodzi...
Możesz mi to ZKS rozpisać?
17 kwi 19:47
ZKS:
Rozumiesz to co napisałem czy nie za bardzo?
17 kwi 19:54
Kamix: Nie potrafię ZKS zastosować tych przekształceń do tego zadania... Proszę, rozpisz mi to
zadanie, a ja je przeanalizuje i zapamiętam...
17 kwi 19:56
ZKS:
Masz rozwiązać układ równań.
{A + B = 0
{2A = 1
Pokazałem jak się rozkłada na ułamki proste. Wiesz przecież że dzieląc przez wielomian stopnia
n − tego to reszta z dzielenia wynosi o jeden stopień niżej czyli n − 1. Tutaj mamy stopień
wielomianu 1 więc reszta będzie bez zmiennej tylko liczbą stałą i możemy to zapisać jako
| A | | B | |
| + |
| teraz sprowadzamy to wspólnego mianownika więc |
| n | | n + 2 | |
U{A(n + 2} + Bn}{n(n + 2)} porządkujemy i dostajemy
| (A + B)n + 2A | |
| . Teraz należy to porównać z funkcją wyjściową czyli |
| n(n + 2) | |
| 1 | |
| . Jak widzimy zmiennej nie mamy zatem współczynnik w liczniku u nas przy |
| n(n + 2) | |
zmiennej powinien wynieść 0 zapisując to mamy
A + B = 0 (ponieważ (A + B)
n) ale za to wyraz wolny wynosi 1 więc
2A = 1.
17 kwi 20:05
ZKS:
Zrozumiane i przyswojone?
17 kwi 20:19
Kamix: Dziękuję ZKS za okazaną pomoc
17 kwi 20:19
Kamix: Tak jest!
17 kwi 20:20
ZKS:
Na zdrowie.

Jeżeli chcesz sprawdzić wynik to możesz napisać.
17 kwi 20:28
Kamix: Na maturze rozszerzonej raczej nie ma co liczyć na zadanie tego typu? Bo wydaje się banalne na
pierwszy rzut oka, a w istocie było nieco skomplikowane...
17 kwi 20:47
ZKS:
Może i się trafić takie zadanko.
17 kwi 21:00