układy równiań ostatnie zadania z podst matury
GabaaK: Wynajęcie autokaru na wycieczkę kosztuje 600 zł. Zaplanowano, że na wycieczkę pojedzie cała
klasa, a koszt autokaru zostanie równo podzielony na wszystkich uczniów. Ostatecznie na
wycieczkę nie mogło pojechać 5 uczniów, przez co koszt wzrósł o 6 zł na jedną osobę. Oblicz,
ilu uczniów liczy ta klasa.
Wiem, że układ równań, ale nie mam pojęcia jak go wyznaczyć, pomoże ktoś?
17 kwi 19:00
Eta:
x −− ilość uczniów w tej klasie, x∊N+
x−5 −−− ilość uczniów, którzy byli na tej wycieczce , x>5
| 600 | | 600 | |
| − |
| = 6 /*x(x−5) |
| x−5 | | x | |
600x−600(x−5)= 6x
2−30x
dokończ....
17 kwi 19:13
GabaaK: czyli jednak nie układ równań, już wszystko wiem, dziękuje bardzo
17 kwi 19:23
Eta:
2/ sposób ( układ równań)
x−−− ilość uczniów w tej klasie , x∊N+ i x>5
y −− koszt wycieczki na jednego ucznia , y>0
x*y=600
(x−5)*(y+6)=600
dokończ.....
17 kwi 19:25
daras: na układy nie ma rady

nie ma jak logika
17 kwi 20:25
GabaaK: wszystko wyszlo, zrobiłam to układem tak samo
19 kwi 19:18
Eta:
19 kwi 19:19