Rozwiąż nierówność (x+2)(x^3 + 3x +4) < 0
kamczatka: Rozwiąż nierówność (x+2)(x3 + 3x +4) < 0
W(x) = x3 +3x +4
z pierwiastków wymiernych : W(−1) = 0
x2 + 3 − x +1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x3 + 3x +4 : x+1
−x3 − x2
3x − x2
−3x − 3
−x2 − 3
+x2 + x
x − 3
−x − 1
−4 + 4 = 0
wychodzi x2 − x + 4
i delta wychodzi ujemna coś robię nie tak ?
17 kwi 18:58
Tyrmand: Przecież nie musi być dodatnia, wtedy pierwiastkami są tylko −2 i −1
17 kwi 19:01
kamczatka: to tą nierówność zapisać tak:
(x+1)(x+2)(x2 − x +4) < 0
x∊(−2;−1) ? bo w odpowiedziach mam x∊ (−2;1) ale to może błąd w odpowiedziach
17 kwi 19:05
Piotr:
dobrze masz
17 kwi 19:08
kamczatka: ok dzięki
17 kwi 19:10