Funkcja kwadratowa problem ze zbiorem wartosci
marian: Witam mam problem z wyznaczeniem zbioru wartości funkcji g.
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(m+2)x
2 + (3m−2)x + 1. Wyznacz w zależności od parametru m
| | 1 | | 1 | |
wzór funkcji g(x) = |
| + |
| , gdzie x1 i x2 sa roznymi miejscami zerowymi funkcji |
| | x1 | | x2 | |
f. Podaj dziedzinę z zbiór wartości funkcji g.
Wychodzi mi
g(m)= −3m + 2
| | 2 | |
oraz dziedzina D = (−∞, − |
| ) u ( 2, +∞) \ { − 2 } |
| | 9 | |
co sie zgadza w odpowiedziach ale nie moge zrozumieć czemu zbiór wartości jest
| | 8 | |
Zw = (−∞, 4) u ( |
| , +∞ ) \ {8} |
| | 3 | |
Mila:
| | −2 | |
D=(−∞,−2)U(−2, |
| )U(2,∞) |
| | 9 | |
f(−2)=−3*(−2)+2=8 argument (−2) nie należy do dziedziny, to odrzucamy tę wartość
| | 2 | | 2 | |
f(− |
| )=2 |
| tez odrzucamy tę wartość |
| | 9 | | 3 | |
f(2)=−3*2+2=−4 odrzucamy tę wartość
Zbiór wartości (od dołu osi OY)
| | 8 | |
Zw=(−∞,−4)U( |
| ,8)U(8,∞) |
| | 3 | |