Sprawdź tożsamość
Marysia003: Sprawdź tożsamość:
| sin2x | | cosx | |
| * |
| = tg x2 |
| 1+cos2x | | 1+cosx | |
17 kwi 18:35
PW: Tożsamość to na pewno nie jest.
Dla x = 90° prawa strona ma sens, a lewa nie, bo cos2x = cos180° = −1 i pierwszy ułamek nie
istnieje.
Jeżeli mamy rozważać "tożsamość dla tych x, dla których obie strony są określone", to zauważmy,
że
cos2x = cos
2x−sin
2x,
a więc mianownik pierwszego ułamka po lewej stronie ma postać
1 + cos
2x−sin
2x = sin
2x + cos
2x + cos
2x−sin
2x = 2cos
2x,
zaś licznik
sin2x = 2sinxcosx.
Lewa strona jest więc równa
| | 2sinxcosx | | cosx | | sinx | |
|
| • |
| = |
| = |
| | 2cos2x | | 1+cosx | | 1+cosx | |
17 kwi 19:20
Marysia003: Dziękuję bardzo!
Tylko nie do końca wiem jaka zależność występuje ostatniej linijce?
17 kwi 19:38
PW: | | x | | x | |
Wzór "połówkowy" i w mianowniku zależność 1−sin2 |
| = cos2 |
| , a więc mianownik |
| | 2 | | 2 | |
| | x | |
pierwszego ułamka jest równy 2cos2 |
| − zrobiłem to "w locie". |
| | 2 | |
A tak na poważnie − rozważanie tożsamości trzeba koniecznie zacząć od ustalenia dziedziny
(ja tego nie zrobiłem, pokazałem tylko kiedy pierwszy ułamek nie ma sensu, trzeba to samo
zrobić z drugim).
17 kwi 19:44
pigor: ..., np. tak :
| | sin2x | | cosx | |
L= |
| * |
| = |
| | 1+cos2x | | 1+cosx | |
| | 2sinx*cosx | | cosx | |
= |
| * |
| = |
| | sin2x+cos2x+cos2x−sin2x | | 1+cosx | |
| | 2sinx*cos2x | | sinx | |
= |
| = |
| = |
| | 2cos2x * (1+cosx) | | 1+cosx | |
| | 2sinx2cosx2 | | sinx2 | |
= |
| = |
| = tg x2= P .  |
| | 2cos2x2 | | cosx2 | |
17 kwi 19:46
Eta:
17 kwi 20:18
pigor: .., no cóż, tak u mnie już jest
jak w międzyczasie robię kilka, a może i więcej innych ..

rzeczy
17 kwi 20:25