Rozwiąż równanie 2sinx(2sin^2x - 1) + 2cos^2x - 1 = 0, wiedząc że x∊ <0;2π>
kamczatka: Rozwiąż równanie 2sinx(2sin2x − 1) + 2cos2x − 1 = 0, wiedząc że x∊ <0;2π>
spróbowałem z 1 trygonometrycznej:
2sinx(2sin2x − sin2x − cos2x) +2cosx − 1
2sinx(sin2x − cosx) + 2cos2x − 1
ale nie wiem co dalej
17 kwi 17:53
ZKS:
1o sin2(x) − cos2(x) = − [magiczny wzór podpowiem że związany z
cosinusem i argumentem razy 2]
2cos2(x) − 1 = [ten sam wzór co wyżej tylko że bez minusa].
Nie było potrzeby zamieniać 2sin2(x) − 1 na to wyżej 1o bo z tego od razu mogłeś skorzystać
ze wzoru.
17 kwi 17:59
Tyrmand: Za cosinus wstaw z jedynki a potem rozłóż na czynniki i dostaniesz dwa warunki
17 kwi 17:59
kamczatka: zamieniłem 2cos2x ale nie wiem co dalej
2sinx(2sin2x − 1) + 2(1−sin2x) − 1
17 kwi 18:06
ZKS:
Przeczytałeś co napisałem?
17 kwi 18:08
kamczatka: tak ale nie mogę tego za bardzo zrozumieć
17 kwi 18:08
ZKS:
2cos2(x) − 1 = jest taki wzór który powinieneś znać nawet o 3 w nocy po przebudzeniu.
17 kwi 18:09
ZKS:
Jeżeli nie znasz tutaj jest na pewno ten wzór podany jako
cos2(x) − sin2(x) a to jest to samo cos 2cos2(x) − 1 albo 1 − 2sin2(x) = −[2sin2(x) − 1].
Do dzieła.
17 kwi 18:11
kamczatka: 2sinx(2sin2x−1) + cos2x − sin2x
i teraz wymnożyc 1 nawias ?
17 kwi 18:13
ZKS:
Nie. Napisałem że 2cos2(x) − 1 to wzór który powinieneś znać.
Napisz ile wynosi 2cos2(x) − 1 = ?
Poszukaj tego wzoru. Napisałem Ci że to jest to samo co cos2(x) − sin2(x) bo w takiej formie
się go przeważnie podaje.
17 kwi 18:15
kamczatka: cos2x = cos2x − sin2x = 2cos2x − 1 = 1 − 2sin2x
17 kwi 18:17
Tyrmand: 2sinx(2sin2x−1) +2(1−sin2x)−1=0
2sinx(2sin2x−1)−(2sin2x−1)=0
sin2x=12 lub sinx=12
Itd.
Tak jest najprościej
17 kwi 18:20
kamczatka: | | 1 | | 1 | |
to jak wyszło sin2x = |
| to jak to teraz narysuje bo pierwiastek z |
| nie da rady |
| | 2 | | 2 | |
wyciągnać
17 kwi 18:22
kamczatka: | | √2 | |
jednak da rade to będzie |
| |
| | 2 | |
17 kwi 18:26
kamczatka: a mógłby mi ktoś powiedzieć jak przekształcać takie równania ? Bo właśnie nie wiem z których
wzorów korzystać. Czy z jedynek z funkcji podwojonego kąta
17 kwi 18:28
Tyrmand: | | 1 | | √2 | | −√2 | |
sin2x= |
| ⇔ sinx= |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 kwi 18:29
kamczatka: a mógłby mi ktoś powiedzieć jak przekształcać takie równania ? Bo właśnie nie wiem z których
wzorów korzystać. Czy z jedynek z funkcji podwojonego kąta
17 kwi 18:36
Tyrmand: No jak po podstawieniu z "jedynki" i wymnożeniu nie wyjdzie równanie dwukwadratowe to zwykle
trzeba rozłożyć na iloczyn równy zero lub jeden
17 kwi 18:46
kamczatka: jak się rozwiąże to wydaje mi się proste tylko nie zawsze wiem właśnie od czego zacząć
17 kwi 18:51
ZKS:
Prościej to jest skorzystać ze wzoru
cos2(x) − sin2(x) = cos(2x).
17 kwi 19:05
kamczatka: to jak według tego wzoru można byłoby to rozpisać ?
17 kwi 19:08
kamczatka: 2sinx(2sin2x − 1) + cos2x − sin2x − 1
2sinx(2sin2x − 1) + cos2x − sin2x − sin2x − cos2x
2sin(2sin2x − 1) −2sin2x
i co dalej ?
17 kwi 19:17
ZKS:
Piszesz teraz w maju rozszerzenie?
2sin(x)[2sin
2(x) − 1] + 2cos
2(x) − 1 = 0
2sin(x) * [−cos(2x)] + cos(2x) = 0
cos(2x)[−2sin(x) + 1] = 0
| | 1 | |
cos(2x) = 0 ∨ sin(x) = |
| . |
| | 2 | |
17 kwi 19:31
ZKS:
Zapamiętaj bardzo przydatny wzór.
cos2(x) − sin2(x) = 2cos2(x) − 1 = 1 − 2sin2(x) = cos(2x)!
17 kwi 19:36
Tyrmand: No i wyszło na to samo
17 kwi 19:42
kamczatka: piszę

od lutego uczę się do rozszerzenia
17 kwi 19:42
kamczatka: cos(2x) = 0 nie bardzo wiem jak to odczytać na wykresie cosinusa ?
17 kwi 19:44
bezendu:
Kamczatka w tym roku ma być Transformata Laplace’a
17 kwi 19:45
kamczatka: mówi się trudno

to jak to cos(2x) = 0 rozwiązać ?
17 kwi 19:47
Tyrmand: Jest to cosx dwa razy węższy, narysuj sobie
17 kwi 19:49
kamczatka: czyli narysować i potem odczytać dla jakich wartości przyjmuje wartość 0 ?
| | 1 | |
czyi dla |
| π i 34π ? bo miejsca zerowe jakby się zmniejszyły o połowę ? |
| | 4 | |
17 kwi 19:52
Tyrmand: Jeszcze dwóch brakuje, bo konsekwentnie będzie ich tu cztery w przedziale do 2π
17 kwi 19:56
kamczatka: ale tez było można tak
cos2x = 0
17 kwi 19:57
kamczatka: tak wiem tylko nie byłem pewien do tego cosinusa ale już wszystko wiem dzięki
17 kwi 19:57