Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x^5 + 2x^4 +5x - 1 przez x - 1 jest równa:
kamczatka: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x5 + 2x4 +5x − 1 przez x − 1 jest równa:
4 + 3x3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x5 + 2x4 +5x − 1 : x − 1
−x5 + x4
3x4 +5x
−3x4 + 3x3
5x + 3x3 −1
i coś tutaj chyba nie tak bo skąd te 3x3 ?
17 kwi 17:28
ZKS:
Nie lepiej policzyć W(1) aby zobaczyć ile wynosi reszta?
17 kwi 17:30
kamczatka: można i tak ale czemu mi tutaj coś nie wychodzi ?
17 kwi 17:31
kamczatka: w wyniku powinno być x4 +3x3
17 kwi 17:33
ZKS:
A ile to jest −[3x3 * (−1)]? To powinno rozwiać Twoje wątpliwości co do błędu.
17 kwi 17:34
ZKS:
Aby pozbyć się 3x4 to mnożysz x − 1 przez 3x3 więc (−1) * 3x3 = 3x3 stąd się
wzięło te 3x3.
17 kwi 17:36
kamczatka:
x4 +3x3 + 5 + 3x2 + 3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x5 + 2x4 +5x −1 : x − 1
−x5 +x4
3x4 +5x
− 3x4 +3x4
5x + 3x3
− 5x +5
3x3 + 5 − 1
−3x3 + 3x2
3x2 + 4
−3x2 +3
7
Jednak wyszło reszta 7 czyli dobrze
17 kwi 17:42
ZKS:
W(1) = 15 + 2 * 14 + 5 * 1 − 1 = 7
17 kwi 17:45
kamczatka: dobra dzięki
17 kwi 17:46
Mila:
1)W(1)=7
2) Błąd w dzieleniu
3) Do dzielenia przez (x−1) możesz skorzystać ze schematu Hornera
x=1
1 2 0 0 5 −1
1 3 3 3 8 7 reszta 7
4) Dzielenie tradycyjne:
(x5 + 2x4 +5x − 1) : (x − 1)=x4+3x3+3x2+3x+8
(−x5 +x4)
========
3x4
(−3x4 +3x3)
===============
3x3
−3x3 +3x2
============
3x2+5x
−3x2+3x
=======
8x−1
−8x+8
========
7 reszta
(x5 + 2x4 +5x − 1) =(x − 1)*(x4+3x3+3x2+3x+8)+7
17 kwi 17:47