Oblicz pole pieciokąta:)
Klaudia:): W pięciokącie wypukłym ABCDE spełnione są zależności:
∠C = 90 ∠E=90 , AE+BC=CD=DE=AB=1
Oblicz pole tego pięciokąta.
17 kwi 17:10
pigor: ..., wygląda mi to na coś...

takiego:
z warunków zadania
ΔADE ≡ ΔBCD (cecha kbk) − przystające, prostokątne, a
ΔADB − równoramienny, |AD|=|BD|=
12√5, |AB|=1 i h
2=
54−
14=1,
zatem
P5= 2(
12*1*
12) +
12*1*1=
1 − szukane
pole . ...
17 kwi 17:54
Klaudia:): skad wiesz ze ADE = BCD ? ze sa przystajace ?
17 kwi 18:00
Klaudia:):

kropki to katy proste

skoro BC = x to AE=1−x i nie wiem czy sa one przystajace ?
17 kwi 18:02
pigor: ..., dobre pytanie, jeszcze ...

nie wiem, ale nie wyobrażam
sobie tego inaczej jak tylko pięciokąt symetryczny względem prostej
zawierającej "moją" wysokość h − Δ−ta ABD. no i myślałem, że masz
odpowiedź i powiesz mi ...

jaką
17 kwi 18:16
Klaudia:): Mam własnie w tym porblem albo wlicznei x albo h to juz mi daje rozwiazanie bez problemowe,
tylko nie widze poprostu dowodu ze tak napewno jest, ale tak samo czuje, kątow nie ma, jakis
sposob na wylicznie h, uznajac ze Bc = 1−x a Ae =x moze jakas mala podpowiedz , byłabym
wdzięczna
17 kwi 18:21