matematykaszkolna.pl
Oblicz pole pieciokąta:) Klaudia:): W pięciokącie wypukłym ABCDE spełnione są zależności: ∠C = 90 ∠E=90 , AE+BC=CD=DE=AB=1 Oblicz pole tego pięciokąta.
17 kwi 17:10
pigor: ..., wygląda mi to na coś... emotka takiego: z warunków zadania ΔADE ≡ ΔBCD (cecha kbk) − przystające, prostokątne, a ΔADB − równoramienny, |AD|=|BD|=125, |AB|=1 i h2=5414=1, zatem P5= 2(12*1*12) + 12*1*1= 1 − szukane pole . ... emotka
17 kwi 17:54
Klaudia:): skad wiesz ze ADE = BCD ? ze sa przystajace ?
17 kwi 18:00
Klaudia:): rysunekkropki to katy proste skoro BC = x to AE=1−x i nie wiem czy sa one przystajace ?
17 kwi 18:02
pigor: ..., dobre pytanie, jeszcze ...emotka nie wiem, ale nie wyobrażam sobie tego inaczej jak tylko pięciokąt symetryczny względem prostej zawierającej "moją" wysokość h − Δ−ta ABD. no i myślałem, że masz odpowiedź i powiesz mi ...emotka jaką
17 kwi 18:16
Klaudia:): Mam własnie w tym porblem albo wlicznei x albo h to juz mi daje rozwiazanie bez problemowe, tylko nie widze poprostu dowodu ze tak napewno jest, ale tak samo czuje, kątow nie ma, jakis sposob na wylicznie h, uznajac ze Bc = 1−x a Ae =x moze jakas mala podpowiedz , byłabym wdzięczna emotka
17 kwi 18:21