Kąty w trójkącie prostokątnym są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wiedzą
kamczatka: Kąty w trójkącie prostokątnym są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wiedząc że najkrótszy
bok ma długość a,można stwierdzić że pole koła opisanego na tym trójkącie ma wartość:
17 kwi 16:29
Mila:

α+α+r+α+2r=180
α+r=60
α+2r=90
60+r=90
r=30
kąty w Δ:
30,60,90
c=2a
R=a
P
koła=πa
2
17 kwi 17:01
Tyrmand: Można zauważyć, że kąty mają wartości 30o , 60o , 90o, lub wyliczyć to korzystając z
definicji ciągu arytmetycznego. Zatem promień okręgu opisanego, czyli połowa
przeciwprostokątnej wynosi a. Dalej już tylko pole koła
17 kwi 17:06
kamczatka: ok dzięki wielkie.
17 kwi 17:06