Wartość pola koła wpisanego w trójkąt o bokach 10;12;14 wynosi:
kamczatka: Wartość pola koła wpisanego w trójkąt o bokach 10;12;14 wynosi:
Próbowałem to zrobić tak:
| | a+b−c | | 10+12−14 | |
r = |
| = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
P = πr
2 = 16πj
2
| | 32 | |
a powinno wyjść |
| π j2 |
| | 3 | |
jak to zrobić ?
17 kwi 16:27
Marcin: Ten wzór możesz stosować do trójkąta prostokątnego. Twój taki nie jest
17 kwi 16:31
Piotr 10: to jest trojkat rozwartokatny wiec nie wiem czemu zakladasz ze to jest trojkat prostokatny
17 kwi 16:32
kamczatka: a jaki tutaj należy zastosować bo myślałem nad tym wzorem P = pr ale nie da się obliczyć pola
trójkąta z tych danych
17 kwi 16:33
Piotr 10: Jak się nie da ? Wzór na pole Herona sie klania
17 kwi 16:33
Marcin: Pewnie że się da
17 kwi 16:34
kamczatka: coś mi dziwne te pole wychodzi:
p = U{10+12+14]{2} = 18
P = √18(8*6*4) = √3456 coś chyba tu nie tak
17 kwi 16:43
Hajtowy: √3456=24√6
17 kwi 16:47
Marcin: √3456=18r
24
√6=18r
17 kwi 16:48
Hajtowy: No
Marcin

Tylko Ty miałeś do końca tego nie rozwiązywać
17 kwi 16:49
Marcin: Oj tam
17 kwi 16:50
kamczatka: ok dzięki zmylił mnie ten wielki pierwiastek
17 kwi 16:53