| sin245+cos230 | |
| 2sin60 |
| 2sinα+3cosα | |
,gdy tgα=2 | |
| cosα−3sinα |
zad1/ zostawiam Tobie , bo to lenistwo nie podać tej wartości
sin45o= .....
cos30o=.....
sin60o=...... każdy to wie
zad2/ tgα= 2 => ctgα= 12
dzielimy licznik imianownik przez sinα
otrzymasz:
| 2sinα | 3cosα | |||
Licznik= | + | = 2 +3ctgα=..... dokończ
| ||
| sinα | sinα |
| cosα | 3sinα | |||
Mianownik= | − | = ctgα −3=........ " "
| ||
| sinα | sinα |
| licznik | |
=......... | |
| mianownik |




2 x sin60

?
| √2 | 1 | |||
sin245=(sin45)2=( | )2= | |||
| 2 | 2 |