45
olka: w trojkat abc wpisano okrag styczny do bokow ab, bc i ca odpowiednio w punktach k, l, m. wykaz
ze trojkat klm jest ostrokatny
17 kwi 15:04
zawodus: jakieś własne pomysły?
17 kwi 15:21
olka: mam rozwiazanie w ksiazce: kat |klm|= kat |akm|= 90stopni − kat |cab|/2 i tak do kazdego kata w
trojkacie, ale nie widze na rysunku tego dlatego moze jakos inaczej jest ktos w stanie
wytlumaczyc?
17 kwi 15:28
pigor: ..., nic lepszego nie wymyślisz, dlatego "zobacz to"
np. tak :
niech o środek okręgu wpisanego w dany trójkąt, to
(*)
|∡klm|= 12|∡kom| jako połowa kąta środkowego opartego na ...

,
a ponadto w czworokącie koma : |∡kom|+|∡bac|= 180
o (dlaczego ?),
a stąd
|∡kom|= 180o−|∡bac| i z (*) masz :
|∡klm| =
12 (180
o− |∡bac|)=
90o− 12|∡bac| < 90o
i analogicznie z pozostałymi kątami Δklm , a więc c.n.w. . ...
17 kwi 16:01
olka: oo super, a jeszcze dlaczego w czworokącie koma : |∡kom|+|∡bac|= 180stopni? bo nie pewna: D
17 kwi 17:42
pigor: ..., no bo pozostałe 2 kąty są równe i mają po 90
o (dlaczego

)
17 kwi 18:01