prosze o pomoc
anita22: trapez równoramienny o przekątnej 13 cm i obwodzie 48 cm jest opisany na okręgu. Oblicz promień
okręgu wpisanego w ten trapez i opisanego na tym trapezie.
17 kwi 13:58
J:

a + b + 2c = 48 i a +b = 2c czyli: 4c = 48 ⇔ c =12 oraz : a + b = 24
h = 2r
h
2 + (a + x)
2 = 13
2
| | b−a | | b−a | | a +b | | 24 | |
x = |
| oraz a + x = a + |
| = |
| = |
| = 12 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
h
2 + 12
2 = 13
2 ⇔ h
2 = 199 − 144 = 25 ⇒ h = 5 i r = 2,5
17 kwi 15:05
J: ... 169 − 144 = 25
17 kwi 15:10