trygonometria
bbc: sin
22x+cos
22x=1

mamy spór z kolegą, czy prawdziwa jest powyższa nierówność?
17 kwi 12:13
Draghan: Chyba równość

Przecież to jedynka trygonometryczna
17 kwi 12:15
Saizou :
tak to prawda jest
sinxx+cos2x=1
a ty masz kąt x=2x
17 kwi 12:15
Draghan: "2x" jest pewnym kątem α, a sin
2α + cos
2α = 1

2x to jest jeden i ten sam kąt, a więc i
powyższa równość jest tożsamością
17 kwi 12:16
Draghan: Saizou − "x = 2x"
17 kwi 12:17
J:
Dla dowolnego kąta α : sin2α + cos2α = 1 , więc w szczególności dla : α = 2x
17 kwi 12:18
Saizou : eh... nie spojrzałem, ale o to samoch chodzi
sin2α+cos2α=1 (jedynka trygonometryczna)
a dla α=2x zachodzi
sin22x+cos22x=1
17 kwi 12:19
Draghan: Ja wiem przecież, o co chodzi

Tylko nieładnie to wyglądało
17 kwi 12:20
bbc: no tak tak równość miałam na myśli

robiliśmy zadanie maturalne, czy w takim razie jest ono poprawne

Wykaż, że dla dowolnego kąta α prawdziwa jest tożsamość sin
4x+cos
4x=(1+cos
22x)/1
(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2cos
2x=(1+cos
22x)/1
2−sin
22x−1−cos
22x=0
sin
22x+cos
22x−1=0
1−1=0
0=0
17 kwi 12:25
bbc: tam powinno być L=(1+cos
22x)/2

przepraszam zle zapisalam
17 kwi 12:27
Saizou : ładniej jest wyjść od jednej strony i otrzymać drugą np.
sin
4x+cos
4x=(sin
2x+cos
2x)
2−2(sinxcosx)
2=
| | 1 | | 1 | |
12− |
| *(2sinxcosx)2=1− |
| sin2x= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−cos2x | | 2−1+cos2x | | 1+cos2x | |
1− |
| = |
| = |
| =L |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
17 kwi 12:28
Saizou : znaczy się = P
17 kwi 12:28
bbc: na maturze ważniejsze jest dla mnie poprawnie niż ładnie

dzięki wszystkim za odpowiedzi
17 kwi 12:29
Saizou :
oczywiście że źle zapisałem miało być
| | 1 | | 1+cos22x | |
1− |
| *sin22x=...= |
| |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 12:32
Domel: Ja zgodziłbym się z
Saizou − w dowodach powinno się wychodzić z jednej strony (bez
znaczenia lewa czy prawa) i po przekształceniach dojść do drugiej strony − wtedy jest jasność
i świetlistość i .... co tam chcecie
17 kwi 12:41
J: A najpiękniej to wyjść od lewej i dojść do prawej..
17 kwi 12:44
Draghan: Chyba, że ktoś potrafi pisać po arabsku

Wtedy i od prawej do lewej jest pięknie

Chociaż w matmie i tak wszyscy piszą po arabsku
17 kwi 12:48
PW: Najważniejsze jest to co bbc napisała o 12:29. Ma być poprawnie. Otóż nie jest.
Przyjmując tezę jako założenie doszłaś do równości 0 = 0. To niczego nie dowodzi,
jest to typowy błąd logiczny.
Z fałszywego założenia może wynikać cokolwiek, między innymi prawdziwa równość 0 = 0, ale
to wcale nie świadczy o prawdziwości założenia.
17 kwi 18:41