matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo ulka: W zbiorze Z={−19; −17; ...;−3; −1;0; 1; 3;...; 17; 19} zmieniono znaki na przeciwne trzem losowo wybranym liczbom. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma wszystkich liczb w zbiorze nie uległa zmianie.
17 kwi 12:04
J: Myślę,że tak.. Suma liczb tego zbioru wynosi 0. Aby nie uległa zmianie, wśród wylosowanych trzech liczb musi się znaleźć 0 oraz dwie liczby przeciwne.
17 kwi 12:40
wredulus_pospolitus: a nie prawda ... może też być −3 ; +1 i +2 innymi słowy ... suma tych trzech liczb musi wynosić 0
17 kwi 12:49
J: Fakt ..emotka żle myslałem.
17 kwi 12:51
ICSP: Tylko, że w zbiorze Z jest tylko jedna liczba parzysta.emotka J ma dobrze emotka
17 kwi 12:52
wredulus_pospolitus: więc to jest de'facto: dla liczby nieparzystej: 1) wybieramy dowolną liczbę z tegoż przedziału 2) wybieramy 'przeciwną' do niej liczbę 3) wybieramy 'konkretną' liczbę, która zwieńczy dzieła (suma = 0) dla liczby parzystej (bez 0): 1) wybieramy dowolna liczbę z tegoż przedziału 2) wybieramy 'przeciwną' do niej liczbę, która dodatkowo nie może być połową pierwszej liczby (np. +2 nie można wybrać gdy w (1) wybrana została −4) 3) wybieramy 'konkretną' liczbę, która zwieńczy dzieła (suma = 0) dla 0: 1) wybieramy 0 2) wybieramy dowolną 3) wybieramy przeciwna do tej z (2)
17 kwi 12:54
wredulus_pospolitus: a faktycznie .... nie spojrzałem nawet eeeee banał
17 kwi 12:55