prawdopodobieństwo
ulka: W zbiorze Z={−19; −17; ...;−3; −1;0; 1; 3;...; 17; 19} zmieniono znaki na przeciwne trzem
losowo wybranym liczbom. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma wszystkich liczb w
zbiorze nie uległa zmianie.
17 kwi 12:04
J:
Myślę,że tak..
Suma liczb tego zbioru wynosi 0. Aby nie uległa zmianie, wśród wylosowanych trzech liczb musi
się znaleźć 0 oraz dwie liczby przeciwne.
17 kwi 12:40
wredulus_pospolitus:
a nie prawda ... może też być −3 ; +1 i +2
innymi słowy ... suma tych trzech liczb musi wynosić 0
17 kwi 12:49
J: Fakt ..

żle myslałem.
17 kwi 12:51
ICSP: Tylko, że w zbiorze Z jest tylko jedna liczba parzysta.
J ma dobrze
17 kwi 12:52
wredulus_pospolitus:
więc to jest de'facto:
dla liczby nieparzystej:
1) wybieramy dowolną liczbę z tegoż przedziału
2) wybieramy 'przeciwną' do niej liczbę
3) wybieramy 'konkretną' liczbę, która zwieńczy dzieła (suma = 0)
dla liczby parzystej (bez 0):
1) wybieramy dowolna liczbę z tegoż przedziału
2) wybieramy 'przeciwną' do niej liczbę, która dodatkowo nie może być połową pierwszej liczby
(np. +2 nie można wybrać gdy w (1) wybrana została −4)
3) wybieramy 'konkretną' liczbę, która zwieńczy dzieła (suma = 0)
dla 0:
1) wybieramy 0
2) wybieramy dowolną
3) wybieramy przeciwna do tej z (2)
17 kwi 12:54
wredulus_pospolitus:
a faktycznie .... nie spojrzałem nawet

eeeee
banał
17 kwi 12:55