Nierówność trygonometryczna
Jaszczura: Witam,
Mam do rozwiązania taką nierówność trygonometryczną:
(4sin
2 x−3)(4sin
2 x−1)≤0 w przedziale <0,2π>.
Wszystko OK, podstawiam t i wychodzi, że t należy od <1/4;3/4> czyli:
sinx ≥ 1/2 sinx ≥ −1/2 sinx ≤
√3/2 i sinx ≤ −
√3/2
czyli rozwiązanie jest od π/3 do 5/3π czy niezbyt?
17 kwi 10:39
wredulus_pospolitus:
a za co 't' podstawiłeś/−aś

t = 4sin
2x − 2
(t−1)(t+1) ≤ 0
t
2≤1
(4sin
2x − 2)
2 ≤ 1
| | π | | 2π | |
czyli |
| +kπ ≤ 2x ≤ |
| +kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 2π | |
czyli |
| +kπ/2 ≤ x ≤ |
| +kπ/2 |
| | 6 | | 6 | |
ostatecznie:
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | | 7π | | 8π | | 10π | | 11π | |
x∊< |
| ; |
| > ∪ < |
| ; |
| > ∪ < |
| ; |
| > ∪ < |
| ; |
| > |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
17 kwi 11:05
J: "Wredulus".... perfect

. Mozna również podstawić: sin
2x = t i obliczenia są prostsze ...
wynik taki sam
17 kwi 11:22
wredulus_pospolitus:
jakie prostsze ... nie ma wtedy wzoru skróconego mnożenia
17 kwi 11:26
J: | | 1 | | 3 | |
(4t − 3)(4t − 1) ≤ 0 stąd: t ∊ < |
| ; |
| > |
| | 4 | | 4 | |
17 kwi 11:31
Jaszczura: Podstawiałem właśnie tak jak J − za sin2 x = t. Na pewno tam wychodzi podwojony kąt i dzieli
się pi przez pół? Z kwadratowego sinusa tak chyba nie wychodzi.
17 kwi 11:53
J: Odpowiedzi,jakie podał "Wredulus" są prawidłowe ... liczyłem i wynik mam taki sam.Takie
podstawienie nie wikła w rozwiąznie funkcji cos. Dostajesz:
17 kwi 11:59
Jaszczura: Okej, narysowałem sobie i widzę już cztery przedziały

Właśnie z odczytaniem miałem problem.
Dzięki
17 kwi 12:13