55
olka: wiedzac ze sin alfa−cos alfa=1/3, oblicz
a (sin4 alfa−cos4 alfa)/(sin alfa+cos alfa)
b sin3 alfa−cos3 alfa
17 kwi 09:04
J:
| sin4x − cos4x | | (sin2x + cos2x)(sin2x − cos2x) | |
| = |
| = |
| sinx + cosx | | sinx + cosx | |
| | sin2x − cos2x | | (sinx + cosx)(sinx − cosx) | |
= |
| = |
| = sinx − cosx |
| | sinx + cosx | | sinx + cosx | |
17 kwi 09:24
olka: super, a ten drugi przyklad

17 kwi 09:40
J:
sin3x − cos3x = (sinx − cosx)( sinx − 2 sinxcosx + cos2x) = (sinx − cosx)(1 − 2sinxcosx)
(sinx − cosx)2 = sinx + cos2x − 2 sinxcosx = 1 − 2sinxcosx
17 kwi 10:01
J: Drugie źle ....
17 kwi 10:04
J:
sin3x − cos3x = (sinx − cosx)( sin2x + 2sinxcosx + cos2x) = (sinx − cosx)(1 + 2sinxcosx)
(sinx + cosx)2 = sin2x + cos2x + 2 sinxcosx = 1 + 2sinxcos
17 kwi 10:07
J:
I dalej ..
(sinx − cosx)2 = sin2x + cos2x − 2 sinxcosx = 1 − 2sinxcosx ⇔
2sinxcosx =1 − (sinx − cosx)2
17 kwi 10:12
J: Drugie też niedobrze ....
sin
3x − cos
3x = (sinx − cosx)( sin
2x + sinxcosx + cos
2x) = (sinx − cosx)(1 + sinxcosx)
(sinx − cosx)
2 = sin
2x + cos
2x − 2 sinxcosx = 1 − 2sinxcosx ⇔
| | 1 | |
2sinxcosx =1 − (sinx − cosx)2 ⇔ sinxcosx = |
| [ 1 − (sinx − cosx)2] |
| | 2 | |
17 kwi 10:26
olka: skad sie wzielo (sinx − cosx)2 w drugiej linijce?
17 kwi 14:59
J: To jest dodatkowe równanie, aby obliczyć wartość: sinxcosx ( do podstawienia w 1 −szej linijce)
17 kwi 15:07