matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
555
olka:
tg kata ostrego alfa jest rowny p, wykaz ze (cos alfa)
(
−4)=p
4
+2p
2
+1
17 kwi 09:04
olka:
?
17 kwi 09:40
Tadeusz:
cosα≠0 tgα=p cos
−4
α=p
4
+2p
2
+1=(p
2
+1)
2
1
czyli mamy dowieść, że
=(p
2
+1)
2
cos
4
α
sinα
√
1−cos
2
α
1−cos
2
α
1
tgα=
=
=
√
=
√
−1=p
cosα
cosα
cos
2
α
cos
2
α
1
1
1
p
2
=
−1 ⇒ p
2
+1=
⇒ (p
2
+1)
2
=
cos
2
α
cos
2
α
cos
4
α
17 kwi 09:45