znajdz wykres dunkcji kwadratowej okreslonej przedzialem (-∞,2>
Maja: Witam mam problem z pewnym zadaniem z funkcji kwadratowych.
Zbiorem wartosci funkcji kwadratowej f jest przedzial (−∞,2>
Jaki jest wzor tej funkcji?
Jesli dobrze rozumiem to q = 2, zas a jest ujemne, poniewaz ramiona paraboli musza byc
skierowane w dol.
Nawet jesli dobrze zrozumialam to nie mam niestety pojecia co zrobic z tym dalej i prosze o
jakies wskazowki.
Z gory dziekuje za pomoc
16 kwi 23:01
Eta:

Takich parabol jest nieskończenie wiele
f(x)= a(x−x
w)
2−2 , a<0 i x
w=p ∊R
np: f(x)=−x
2−2, f(x)= −0,5(x−5)
2−2 , f(x)= −2(x+3)
2−2 ........
16 kwi 23:43
Maja: dziekuje za odpowiedz

jeszcze jedno pytanie jesli odpowiedzia na to zadanie jest
f(x)= − (x−3)
2 + 2
to jak powinnam do tego dojsc?
17 kwi 11:10
wredulus_pospolitus:
zapewne w zadaniu jest podana współrzędna 'x' wierzchołka paraboli oraz współczynnik 'a'
17 kwi 11:19
wredulus_pospolitus:
bez tych dwóch informacji nie można jednoznacznie wskazać funkcji (chyba że to jest test wyboru
i funkcje masz podane w odpowiedziach).
17 kwi 11:20
Tadeusz:
... to może przepisz dokładnie to zadanie ... a nie własne reminiscencje ...
Odpowiedzią do tamtego zadania nie może być to co tera piszesz ... bo tam było za mało
danych.
To co teraz napisałaś to postać kanoniczna już konkretnej funkcji ... jednej z tych które
są na wykresie Ety
17 kwi 11:23
Maja: juz przepisuje
Zbiorem wartosci funkcji kwadratowej f jest przedzial (−∞,2> Funkcja f ma wzor:
A. f(x)= −(x−3)2 + 2
B. f(x)= x2 + 2
C. f(x)= (x+1)2 − 2
D. f(x)= −(x+2)2
Zadanie pochodzi z aksjomatu zestaw VIII
17 kwi 11:32
J:
"Na oko" widać,że odp.A
− gałęzie skierowane w dół (a<0) i wartość maksymalna dla x = 3 wynosi 2
17 kwi 11:41
Tadeusz:
... teraz jest ok
Tylko dla jednej z podanych w A, B, C i D funkcji zbiorem wartości zawierający jest
przedział (−∞, 2>
17 kwi 11:42