Zadanie na stosunek. Co źle robię?
tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30°. obl. stosunek objętości
kuli wpisanej w ten stozek do objetosci kuli na nim opisanej.
Rysunek :czyli przy wierzchołku 120 st. Dzielę na pół więc 60. Ze środka prowadzę promień koła
wpisanego do krawędzi, co dzieli wysokość na R i r. Także wychodzi : sin60 to r/R. I jak tak
zrobię to nie wychodzi mi to. wynik poprawny to :
8/3(26√3 − 45)
Można tak:
Pole trójkąta PΔ = a2√3, p = 2a + a√3,
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt,
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie.
| PΔ | a2√3 | |||
PΔ = p*r ⇒ r = | = | = a(2√3 − 3) | ||
| p | a(2 + √3) |
| 2a * 2a * 2a√3 | 8a3√3 | |||
PΔ = | ⇒ R = | = 2a | ||
| 4R | 4*a2√3 |
| r | ||
Szukany stosunek ( | )3 = ... | |
| R |
Zauważ, że r i R są umocowane w innych miejscach linii wysokości − one nie dzielą wysokości na
r i R
. Pozdrawiam