proszę o pomoc w rozwiązaniu :)
laik matematyczny: Narysuj wykres i określ zbiór wartości funkcji f(x) =3x−5 dla x∊<−1;3) .Wskaż miejsce zerowe
funkcji
0=3x−5
3x=5
x=53 −miejsce zerowe
a jak narysować funkcje?
16 kwi 22:22
5-latek:
16 kwi 22:26
laik matematyczny: i jak mogę określić zbiór wartości dla x∊ <−1;3) ?
16 kwi 22:30
5-latek: Zbior wartosci funkcji (nie tylko liniowej jak w tym wypadku odczytujesz na osi OY
Wiec odczytaj z wykresu jak jest wartosc funkcji dla x=−1 i jak jest wartosc funkcji dla x=3
i zapisz przedzial . Tylko pamietaj z edla x=3 jest przedzial otwarty
16 kwi 22:33
laik matematyczny: nie wiem
16 kwi 22:40
5-latek: albo podstaw do wzoru funkcji zax=−1 i policz wartoscc tej funkcji dla tego argumentu czyli
f(−1)= 3*(−1)−5= policz i to samo dla x=3 czyli f(3)= 3*3−5= policz
16 kwi 22:40
laik matematyczny: f(−1)=−8
f(3)=4
16 kwi 22:44
5-latek: 

No to teraz zobacz na wykresie czy sie zgadza . Jesli tak to bedziesz wiedzial jak ocdczytac z
wykresu wartosc funkcji
No to dla przedzialu x nalezy <−1 ,3) to zbior wartosci tej funkcji jest taki Z
wf=<−8,4)
Zobacz na post 22:33 (napisalem tam dlaczego przedzial bedzie prawostronnie otwarty )
16 kwi 22:48
5-latek: I poczytaj sobie jak sie rysuje wykres funkcji liniowej
Wiemy ze jest to linia prosta .
powodzenia
16 kwi 22:52
laik matematyczny: za tępy jestem

albo juz mi mózg nie pracuje
16 kwi 22:56
laik matematyczny: już mi się wszystko pomieszało.....
16 kwi 22:58
laik matematyczny:
16 kwi 22:59
daras: to odpocznij sobie
17 kwi 13:39