Równanie z wartością bezwzględną
Radek: Rozwiąż równanie ||x−1||3−x||=2
16 kwi 22:02
Radek: o tak jest poprawnie − Rozwiąż równanie ||x−1|−|3−x||=2
16 kwi 22:02
bezendu:
|x−1|−|x−3|=2 lub |x−1|−|x−3|=−2
16 kwi 22:04
Draghan: ||x−1|−|3−x|| = 2 |()
2
(|x−1|−|3−x|)
2 = 4
...
16 kwi 22:06
pigor: ..., z własności wartości bezwzględnej liczby
np. tak :
||x−1|−|3−x||=2 ⇔ |x−1|−|x−3|= −2 v |x−1|−|x−3|= 2 ⇔
⇔ |x−1|+2= |x−3| v |x−1|= |x−3|+2 ⇔
⇔ x−3= −|x−1|−2 v x−3= |x−1}+2 v x−1= −|x−3|−2 v x−1= |x−3|+2 ⇔
⇔ |x−1|= 1−x v |x−1|= x−5 v |x−3|= −x−1 v |x−3|= x−3 ⇔
⇔ x≤ 1 v x∊∅ v x∊∅ v x ≥3 ⇔
x∊(−∞;1>U<3;+∞) . ...
17 kwi 17:18