calka
zadanie: obliczyc calke:
∫
√x2+1dx
moge podstawic (podstawienie Eulera)
√x2+1=x+t / ()
2
x
2+1=x
2+2tx+t
2
t
2+2tx−1=0
2tx=1−t
2
| | 1−t2 | | t2+1 | |
√x2+1=x+t=t+ |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | |
licze dx:
t=
√x2+1−x
| | t2+1 | | t2+1 | |
∫√x2+1dx= |
| * |
| dt=........ |
| | 2t | | −2t2 | |
dobrze?
16 kwi 20:47
zadanie: ?
16 kwi 21:01
zawodus: www.wolframalpha.com
16 kwi 21:01
zadanie: tak ale poprosilbym o sprawdzenie bo chce wiedziec czy dobrze robie
16 kwi 21:21
PW: Najprostsza weryfikacja to zróżniczkować wynik (taki powinien być nawyk).
16 kwi 21:24
Mila: To będzie dobrze .
Ja liczyłabym tak:
Przekształcam:
| | x2+1 | | x2 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫U{1}{√x2+1dx |
| | √x2+1 | | √x2+1 | |
=J
1+J
2
J
1 przez części
J
2 z tablic albo
pierwsze podstawienie Eulera:
x+√x2+1=t stąd
√x2+1=t−x /2
x
2+1=t
2−2tx+x
2⇔1=t
2−2tx
| | t2−1 | | 2t2−t2+1 | | t2+1 | |
t−x=t− |
| = |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | | 2t | |
| | 1 | | | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| =∫ |
| =ln|t|=ln|x+√x2+1| |
| | √x2+1 | | | | t | |
przy całkach niewymiernych pamiętaj tez wzór:
| | U'(x) | |
∫ |
| dx=2√U(x) wykorzystaj w J1 |
| | √U(x) | |
16 kwi 21:28
zadanie: dziekuje
17 kwi 19:43
Mila:
17 kwi 19:52
Godzio:
Dosyć szybką drogą jest podstawienie hiperboliczne.
x = sht
dx = chtdt
sh
2t + 1 = ch
2t
| | ch(2t) + 1 | | sh(2t) | | 1 | | 2sht * cht | | 1 | |
∫ |
| dt = |
| + |
| t + C = |
| + |
| t + C = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | x√1 + x2 | | 1 | |
= |
| + |
| sh−1x + C |
| | 2 | | 2 | |
17 kwi 20:29
zadanie: dziekuje
18 kwi 12:10