funkcja kwadratowa, pola kwadratów
sage: Suma pół dwóch kwadratów jest równa p. Długości boków tych kwadratów różnią się o 5. Oblicz
długości boków obu kwadratów. Jakie wartości może przyjmować p?
Zacząłem tak:
P1 − pole 1. kwadratu − a12 = x
P2 − pole 2. kwadratu − a22 = x−5
P1+P2 = p
p = x2+(x−5)2 = x2 + x2−10x+25 = 2x2−10x+25
p > 0, bo to suma pól, więc
2x2−10x+25 > 0
ale delta ujemna
co dalej zrobić?
16 kwi 20:06
daras: p = a2 + (a−5)2 =...
p > 25
16 kwi 20:10
sage: znam odpowiedź, ale nie wiem, jak do niej dojść
skąd wiadomo, że p > 25?
16 kwi 20:13
kk: Jeżeli jest ujemna to nie ma miejsc zerowych. Czyli wierzchołek będzie nad osią OX. W takim
razie najmniejsza wartość dla tej funkcji znajduje się w wierzchołku. Wartości są y, więc
obliczasz Q=−Δ/4a
q=−(−100)/8
16 kwi 21:18
zawodus: Nie dubluj tematów.
16 kwi 21:20
daras: skoro jeden ma pole wieksze od 0 a drugi ma boki większe od tego pierwszego o 5, to pole > 25
18 kwi 08:34
daras: zawsze trzeba zachować zdrowy rozsądek !
18 kwi 08:34
zawodus: I nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma
18 kwi 09:36