redukcja
tre: | | 1 | |
Dany jest trójkąt o bokach długości a,b i c. Uzasadnij, że jeżeli zachodzi równość |
| |
| | a + b | |
| | 1 | | 3 | |
+ |
| = |
| , to jeden z kątów tego trójkąta ma miarę 60 stopni |
| | b + c | | a + b + c | |
| | (a + b + c)(a + 2b + c) | |
Mógłby ktoś pomóc przy redukcji, bo mam |
| a ma wyjść |
| | 3(a + b)(b + c) | |
b
2= a
2 + c
2 − ac
16 kwi 19:46
tre:
16 kwi 20:29
bezendu:
a,b,c∊R
a,b,c>0
| b+c+a+b | | 3 | |
| = |
| |
| (a+b)(b+c) | | a+b+c | |
| 2b+a+c | | 3 | |
| = |
| |
| ab+ac+b2+bc | | a+b+c | |
3ab+3ac
3bc+3b
2=(2b+a+c)(a+b+c)
b
2=a
2+c
2−ac
Jeżeli jeden kąt ma 60
0 to z tw cosiunusów
b
2=a
2+c
2−2accos60
0
b
2=a
2+c
2−ac
C.N.W
16 kwi 20:34
PW: bezendu, nie można argumentować "jeżeli kąt ma 60°, to ...". Korzystasz z tezy.
A tak blisko jesteś poprawnego rozwiązania (właściwie je znasz).
16 kwi 20:48
bezendu:
Korzystając z tw cosinusów
b2=a2+c2−2accos600
b2=a2+c2−ac
C.N.W
a teraz ?
16 kwi 21:00
PW: Nie. Z twierdzenia cosinusów wiemy, że
(2) b
2 = a
2 + c
2 −2ac•cosβ.
Wykazaliśmy powyżej, że
(1) b
2 = a
2 + c
2 − ac.
Porównanie (1) i (2) daje
2ac•cosβ = ac,
a ponieważ a, b > 0 oznacza to, że
Kąt β jest kątem w trójkącie, a więc z (3) wynika, że β = 60°.
16 kwi 21:16
bezendu:
Dzięki zapamiętam to
16 kwi 21:24
PW: To są dość istotne niuanse, ale najważniejsze, że dobrze myślisz
16 kwi 21:27
bezendu:
Wiem, za takie coś co można mieć max punktów szkoda tracić drobne punkty( za darmo) będę to
miał na uwadze.
16 kwi 21:30