Dany jest ciąg,wykaż, że jest arytmetyczny
Maats: | | 1+2+3+4+....+2n | |
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |
| |
| | 3n | |
a) wykaż, że jest arytmetyczny
b) sprawdź czy a1, a7+22, a40 jest geometryczny
Bardzo proszę o odpowiedź.
16 kwi 19:39
Saizou : licznik to suma ciągu arytmetycznego xd
16 kwi 19:40
J:
a) Pokaż,że an+1 − an = constans
b) Warunek: (a7 +22)2 = a1*a40
16 kwi 19:43
Maats: chciałbym żeby ktoś rozpisał jakoś dokładniej ten podpunkt a)
16 kwi 19:45
Saizou :
| | n(2n+1) | | 2 | | 1 | |
an= |
| = |
| n+ |
| |
| | 3n | | 3 | | 3 | |
i dalej sam
16 kwi 19:46
Maats: dzięki Ci wielkie
16 kwi 19:48