podzielność
Saizou :
Uzasadnij, że jeżeli dwie różne liczby naturalne m i n przy dzieleniu przez 7 dają takie same
reszty, t różnica kwadratów liczb m i n jest podzielna przez 7
można tak:
m≡r (mod 7) →m2≡r2 (mod 7)
n≡r (mod 7) →n2≡r2 (mod 7)
m2−n2≡0 (mod 7)
ckd
16 kwi 19:27
zombi:
16 kwi 19:29
Saizou : dzięki zombi
16 kwi 19:29
zombi: Btw. Saizou masz może linka do matury z Poznania?
16 kwi 19:32
Piotr 10: na zadania.info jest
16 kwi 19:33
zombi: Dzięki
16 kwi 19:33
Saizou : nie mam ale wiedzę że problem się rozwiązał
16 kwi 19:34
zawodus: Saizou zrób to bez modulo
16 kwi 20:25
Saizou :
m=7k+r
n=7t+r k,t,r∊C
m2−n2=
(7k+r−7t−r)(7k+r+7t+r)=
7(k−t)(7k+7t+2r)=7p , p∊C
16 kwi 20:30
zawodus: No i tak jest ok dla przeciętnego maturzysty
16 kwi 20:35
16 kwi 20:36
zombi: Btw. Piotr masz może odpowiedzi do tej maturki?

Mógłbyś podać?
@sorry, że się wcinam
16 kwi 20:39
zawodus: Są na zadania.info
16 kwi 20:40
Saizou : jak mam zadanie
wykaż że dla x i y są dwiema różnymi liczbami rzeczywistymi dodatnimi, to spełniony jest
warunek
czy mogę wyjść z nierówności o średnich
gm≥hm
| | 2 | |
√xy≥ |
| ale równość zachodzi tylko dla x=y, ale to wypada z założenia |
| | | |
16 kwi 22:56
Saizou :
16 kwi 23:03
zawodus: Tak możesz
16 kwi 23:05
zawodus: Zerknij na zadanie dla bezendu
16 kwi 23:05
Saizou : to z tymi kwadratami ?
16 kwi 23:07
zawodus: nom
16 kwi 23:18
Saizou : przecież to leci tak samo jak Mila rozwiązała
16 kwi 23:19
zawodus: Tylko sporo liczenia
16 kwi 23:20