Równanie sin(4x - U{π]{2}) = U{p-1}{p^2+1} ma rozwiązania,gdy
kamczatka: | | p−1 | |
Równanie sin(4x − U{π]{2}) = |
| ma rozwiązania,gdy: |
| | p2+1 | |
A. p∊R
B.p∊∅
C.p∊ <0;1>
D.p∊ (−
∞;0> ∪ <1;
∞)
Próbowałem zrobić to tak:
skoro sin ∊ <−1;1> to:
i wychodzi takie coś:
(p−p
2)(p+1) ≤ 0
(p+p
2+2)(p
2+1) ≥ 0
dobry pomysł ? ale coś chyba nie tak podstawiłem bo nic nie wychodzi z tego.
16 kwi 19:07
kamczatka: i jak ktoś da radę pomóc ?
16 kwi 19:22
razor: Nie pisz tak nierówności jedna pod drugą bo można się pogubić
| | π | | p−1 | |
Na górze napisałaś że sin(4x − |
| ) = |
| |
| | 2 | | p2+1 | |
| | π | | p+1 | |
a niżej, że sin(4x − |
| ) = |
| |
| | 2 | | p2+1 | |
16 kwi 19:26
kamczatka: | | π | | p+1 | |
sin(4x − |
| ) = |
| |
| | 2 | | p2+1 | |
16 kwi 19:33
drzewo: pomoże ktos?
16 kwi 21:11
16 kwi 21:13
Eta:
| p+1 | | p+1 | |
| ≥−1 i |
| ≤1 , p2+1>0 (możesz mnożyć nierówność przez p2+1 |
| p2+1 | | p2+1 | |
p+1≥ −p
2−1 i p+1≤p
2+1
p
2+p+2≥0 i p(p−1)≥0
dokończ........
odp D)
16 kwi 21:20
kamczatka: a czemu można mnożyć przez p2 +1 ? skąd wiadomo że p jest dodatnie ?
17 kwi 09:26
razor: Znajdź takie p, żeby wyrażenie p2 + 1 było ujemne
17 kwi 10:57
kamczatka: faktycznie dzięki
17 kwi 11:08
kamczatka: p2+p+2≥0
Δ<0 więc nie ma miejsc zerowych
p(p−1)≥0
p = 0 i p = 1
i tutaj się wyznacza część wspólną czy sumę przedziałów z pierwszego i 2 równania ?
17 kwi 17:04