matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parametr
razor:
ax+2a−2
Wyznacz wszystkie wartosci parametru a ≠ −1, dla ktorych wykres funkcji f(x) =
x−a
a
2
−3
nie ma punktow wspolnych z prosta y =
a+1
Doszedlem do postaci a
3
+ 2a
2
− 3a − 2 = (−a − 3)x Widać, że dla a = −3 to równanie nie ma rozwiązań, ale w odpowiedziach jeszcze dodali coś takiego
a
3
+ 2a
2
− 3a − 2
= a
−3 − a
No i tego już nie rozumiem :<
16 kwi 19:05
ZKS:
ax + 2a − 2
a(x − a) + a
2
+ 2a − 2
a
2
+ 2a − 2
=
= a +
x − a
x − a
x − a
I teraz należy sprawdzić co będzie kiedy a
2
+ 2a − 2 = 0 bo wtedy będziemy mieli funkcję liniową.
16 kwi 19:14