Określ liczbę rozwiązań f(x) = m, jeśli f(x) = |x| + |x-2|
kamczatka: Określ liczbę rozwiązań f(x) = m, jeśli f(x) = |x| + |x−2|
−x − x +2 dla x∊ (−∞;0)
f(x) = x − x 2 dla x∊ <0;2)
x + x − 2 dla x∊ <2;∞)
x − 1 = 0 dla x∊ (−∞;0)
f(x) = 2 dla x∊ <0;2)
x = 1 dla x∊ <2;∞)
coś mi to dziwnie wszystko powychodziło, jak to zrobić ?
16 kwi 18:58
Radek:

m∊(−
∞,2) brak rozwiązań
m∊{2} nieskończenie wiele rozwiązań
m∊(2,
∞) dwa rozwiązania
16 kwi 19:02
ZKS:
Przecież −x − x + 2 = −2x + 2 a nie jak napisałeś x − 1? Skąd to wziąłeś?
16 kwi 19:03
ZKS:
Radek po prostu zapisuj m = 2 zamiast m ∊ {2}.
16 kwi 19:05
kamczatka: to te moje obliczenia są dobre ? faktycznie będzie −2x+2 i 2x−2
16 kwi 19:11