W trójkącie o bokach 10;14;16 poprowadzono środkową do najdłuższego boku. Oblicz
wielomian:

W trójkącie o bokach 10;14;16 poprowadzono środkową do najdłuższego boku. Oblicz długość tej
środkowej
16
2 = 10
2 + 14
2 − 2*10*14*cosy
256 = 100 + 196 −280cosy
−40 = −280cosy /:−280
x
2 = 5
2 +14
2 −2*5*14*cosy
x
2 = 221−20 = 201
x =
√201
co robię nie tak ? w odpowiedziach mam wynik 2
√21
16 kwi 18:51
kamczatka: ?
16 kwi 19:11
razor: środkowa do najdłuższego boku − a ty poprowadziłeś środkową do najkrótszego boku
16 kwi 19:13
kurczak:
Najdłuższy bok 16
16 kwi 19:15
kamczatka: no tak faktycznie później zrobię dobrze.
16 kwi 19:20