dany jest równoległobok
Matejko: Dany jest równoległobok o bokach równych 4,6 i kącie między nimi 120o. Równoległobok ten
obraca się dookoła prostej przechodzącej przez wierzchołek kąta ostrego, prostopadłej do
krótszego boku. Oblicz objętość otrzymanej bryły. Narazie mam problem z rysunkiem. Proszę o
pomoc
16 kwi 18:47
Matejko:
16 kwi 19:05
Eta:

Taką bryłą jest stożek ścięty z wydrążonym w podstawie małym stożkiem
V(bryły)= V (st. AFS)− V(st.ECS) − V(st.GBD)
z trójkątów "ekierek" o kątach 30
o,60
o, 90
o
Wymiary stożka AFS: r=7, H=7
√3
ECS : r=4, H=4
√3
GbD: r=3, H=3
√3
V(br)=..............
16 kwi 23:29