aa
Hugo: Wykaż że

Wykaż że jeśli b,c e R+ i log
2b+log
2c +1 = log
2(b
2+c
2) to b=c
Hugo chyba podołał ale sprawdzcie

log
2b+log
2c +1 = log
2(b
2+c
2)
log
2(cb) +log
22 = log
2(b
2+c
2)
log
2(c2b)= log
2(b
2+c
2) // dzielimy przez log
2
2bc=a
2+b
2
0=a
2−2bc +b
2
0=(a−b)
2 ⇔ a=b
dobrze to mam

?
16 kwi 18:39
Benjamin Franklin: Nędza łamie ludzkie charaktery – nie sposób sprawić, by pusty worek stał prosto.
16 kwi 18:40
Hugo: 
?
16 kwi 18:45
Piotr 10: nie mozesz pisać dzielimy przez log2 , tak nie wolno ( opuszczamy ten logarytm po prostu) , a
reszta ok
16 kwi 18:51
Piotr 10: Ojej co ja piszę....
Niech ktoś inny spojrzy, bo nie mogę
16 kwi 18:53
Hugo:
16 kwi 18:53
Piotr 10: A już widzę chochlik masz
2bc=b2+c2
(b−c)2=0
b=c
I ok
16 kwi 18:55
Hugo: gdzie a = c ^^ ... machłem sie cóż.. Piotrze bo ty jesteś maturzystą strzelam; z czego się
uczyć? przerabia Kiełbasę za co mnie Bezendu krytykuje by robić same testy chce przerobić tu
najciezsze zadania i testy oczywiscie a ty co polecasz
16 kwi 18:59
Piotr 10: Ja to już w sumie nic nie robię. Żadnego zbioru. Wcześniej robiłem cały zbiór Pazdro ( 1, 2 i 3
klasa), niektóre zadania z Operonu ze zbioru, Kiełbasy to nie lubię, mam ten zbiór, ale rzadko
z niego korzystałem. Jedyny dział który w całości tam przerobiłem to 'Wielomiany' i 'Funkcja
wymierna' Teraz to czasami arkusze
16 kwi 19:06
Piotr 10: No i oczywiście robiłem arkusze z zadania.info , arkusze ze szkoły , arkusze z OKE, Pazdro,
Bydgoszcz itd
16 kwi 19:08
Hugo: Wykaż ż e dla każdej liczby naturalnej k większej od 2 zachodzi równość:
log32*log43*log54......*logk+1k=logk+12
16 kwi 19:08
Hugo: dz

a to zadanko możesz mi coś poradzić ; /?
str 90 z468
16 kwi 19:10
Hugo: haha wyszło XD
16 kwi 19:14
Hugo: Rozpisujemy log43 oraz inne między log32 ... logk+1k na logi przy podstawie k wszystko sie
skraca i zostaje logk2
16 kwi 19:15
Hugo: Wykaż że dla dowolnych liczb dodatnich a i b równanie loga * x
2+ logb=log(ab)
x ma conajmniej
jedno rozwiązanie. Kiedy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
loga * x
2+ logb=log(ab)
x
x
2*loga + logb=loga
x + logb
x
x
2*loga + logb − loga
x − logb
x = 0
x
2*loga − x*loga + logb − x*logb=0
//I teraz nie wiem jak to dokońca wyznaczyć

żeby zrobić postać iloczynową
x
2*loga − x*loga + logb − x*logb=0
xlog(a
x/a) − logb(b
x/b)=0 ... emmm

Bo w teorii gdyby istniała jakaś delta to musiała by się równać Δ≥0
16 kwi 19:47
Hugo: wyszło mi
(a
x−b)(1
x−1)=0
a
x=b v 1
x=1
a
x=b v x=0
Zatem wychodzi że ma co najmniej jedno rozwiązanie

(a,b e R+)
a jedno ma rozw gdy ... każda dodatnia liczba podniesiona do dowolnego x będzie dodatnia...
Czyli już mam coś źle
16 kwi 20:09
Hugo: .
16 kwi 20:28
zawodus: Nie ma w matematyce czegoś takiego
dzielimy przez log2
16 kwi 20:28
Hugo: opuszczamy logarytm
16 kwi 20:40
Hugo: ale tamto zadanie zrobiłem kwestia tego najnowszego 16 kwi 2014 19:47
16 kwi 20:41
Hugo: .
16 kwi 21:05
Hugo: pomoze ktoś

?
16 kwi 21:19
zawodus: log(ab)
x=x*log(ab)
16 kwi 21:22
zawodus: masz normalne równanie kwadratowe ze względu na x.
16 kwi 21:23
Hugo: w sumie xd
16 kwi 21:34
Hugo: 
Δ=log
2ab − logalogb i co teraz
16 kwi 21:37
Hugo: log2ab − logalogb
log(logab − ab)? nie wiem czy tam można gdyby jakoś loga przed nawias ;x
16 kwi 21:39
Hugo:
16 kwi 21:52
Hugo: :X
16 kwi 22:11
Hugo: pomóżcie nio
16 kwi 22:24
Hugo:
16 kwi 22:44
Hugo: .
16 kwi 22:56
Mila:
Z której godziny, bo nie chce mi się czytać wszystkiego.
16 kwi 22:59
Hugo: 16 kwi 2014 19:47 i tam znajduje że trzeba równanie kwadratowe
16 kwi 23:01
Hugo: i dochodzimy do 21:37
16 kwi 23:01
zawodus: Napisz to jeszcze raz od początku
16 kwi 23:19
Hugo: ok
16 kwi 23:22
Mila: Mam nadzieję, że x2 nie jest liczba logarytmowaną.
loga * x2+ logb=log(ab)x ⇔
log(a)*x2−x*log(ab)+logb=0
1) log(a)=0⇔a=1 wtedy mamy równanie :
−xlog(b)=−log(b)
xlog(b)=log(b)
dla b=1 równanie ma nieskończenia wiele rozwiązań.
dla b≠1 równanie ma jedno rozwiązanie
x=1
2) Masz równanie kwadratowe dla log(a)≠0
log(a)≠0⇔a≠1
dla Δ≥0 ma jedno lub dwa rozwiązania
[log(ab)]2−4logb*loga≥0⇔
[log(a)+log(b)]2−4log(a)*log(b)≥0⇔log2(a)+2log(a)*log(b)+log2(b)−4log(a)*log(b)≥0⇔
[log(a)−log(b)]2≥0 dla a>0 i b>0 i a≠1
Zatem równanie ma jedno lub dwa rozwiązania a i b dodatnich.
16 kwi 23:23
Hugo: Wykaż że dla dowolnych liczb dodatnich a i b równanie loga * x2+ logb=log(ab)x ma conajmniej
jedno rozwiązanie. Kiedy równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie?
16 kwi 23:23
Hugo: Milo trzeba zrobić założenie na x
2 zatem ^^ .... x
2 ≠ log .. Dziękuję na cb zawsze można
liczyć i już obczajam

Czy pani Mila tu jeszcze posiedzi czy iść spać ? Samemu ciężko...
16 kwi 23:24
Mila:
Masz równanie kwadratowe, albo liniowe, gdy wsp. przy x2 jest równy zero.
Trzeba wcześniej zadawać pytania. Jeszcze trochę pobędę. Pytaj.
16 kwi 23:29
Hugo: log(a)*x
2−x*log(ab)+logb=0
1) log(a)=0⇔a=1 wtedy mamy równanie...
nie rozumiem tego przejścia Milo

skąd podstawiasz log(a)=0? tam mamy sume nie iloczyn linijke wyżej skąd to sie wzieło?
16 kwi 23:29
Hugo: ach czyli po prostu sprawdzasz kiedy liniowe

ok
16 kwi 23:31
Hugo: dobra ide spać do jutra xd
16 kwi 23:41
Mila: Tak.
I w każdym przypadku masz rozwiązanie jedno lub więcej.
16 kwi 23:42