Dla jakich wartosci parametru m równanie ma dwa różne rozwiazania mx^2 - (2m-1)
Łukasz: Dla jakich wartosci parametru m równanie ma dwa różne rozwiazania
mx2 − (2m−1)x+2m−1=0
założenia mam czyli
m≠0
Δ>0
z delty mi wychdzi coś takiego co z tym dalej Δ= −4m2+1
16 kwi 18:28
16 kwi 18:32
zośka: | | 1 | | 1 | |
czyli ostatecznie m∊(− |
| ,0)∪(0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
16 kwi 18:34
Łukasz: a dzieki no tak a jeszcze jak byście mogli rzucić okiem na to
(m−3)x2+4mx+m=0
zał
m−3≠0
Δ>0
i delta mi wyszła niby 12m2−12m
no √Δ' = 12
tyle że m1 i m2 wychodzi coś takiego czy to dobrze robie m1=12−122*12
m2=12+112*12
16 kwi 18:36
Saizou : ale co z tym ?
16 kwi 18:38
Łukasz: no wyszło mi coś takiego i nie wiem czy dobrze to by było m∊(0,3)
16 kwi 18:40
Łukasz: znaczy sie nie do 3 tylko m∊(0,2124)u(2124,3)
16 kwi 18:41
Łukasz: czy 23 w ułamku na górze
16 kwi 18:41
Łukasz: napiszcie mi jak to zrobić jak mozecie bo wydaje mi sie ze gdzieś robie błąd tylko nie wiem
gdzie
16 kwi 18:42