Rozwiąż nierówność
markopolo: Rozwiąż nierówność √x+4−x+2>0
16 kwi 18:15
zośka: zał x+4≥0
t=√x+4≥0
t2=x+4
x=t2−4
t−(t2−4)+2>0
16 kwi 18:21
zośka: czyli mamy nierówność: t2−t−6<0 i zał. t≥0
(t+2)(t−3)<0 i zał. t≥0
t∊<−2,3> i t≥0 , zatem 0≤t<3
0≤√x+4<3
x+4<9
x<5 oraz założenie x+4≥0 (czyli x≥−4)
−4≤x<5
16 kwi 18:26
markopolo: Nie rozumiem

a mozna to rozwiazac bez zmiennej pomocniczej?
16 kwi 18:28
markopolo: Mogłby ktoś mi to przedstawić w jeszcze jakis inny sposob?
16 kwi 18:49
wielomian: a można stronami do kwadratu podnieść wtedy pozbędziemy się pierwiastka
16 kwi 18:52
ZKS:
Zaczynamy najpierw od dziedziny.
x + 4 ≥ 0 ⇒ x ∊ [−4 ; ∞)
√x + 4 − x + 2 > 0
√x + 4 > x − 2
Zauważamy że jeżeli prawa strona jest ujemna oraz argumenty należą do dziedziny to mamy
rozwiązanie bo lewa strona jest nieujemna jako wartość z pierwiastka parzystego stopnia.
x − 2 < 0 ⇒ x ∊ (−∞ ; 2) ∧ x ∊ [−4 ; ∞) ⇒ x ∊ [−4 ; 2)
Dalej zakładamy że lewa strona jest nieujemna oraz argumenty należą do dziedziny i podnosimy
obustronnie do kwadratu.
x − 2 ≥ 0 ⇒ x ∊ [2 ; ∞) ∧ x ∊ [−4 ; ∞) ⇒ x ∊ [2 ; ∞)
√x + 4 > x − 2 / 2
(√x + 4)2 > (x − 2)2
x + 4 > x2 − 4x + 4
x2 − 5x < 0
x(x − 5) < 0 ⇒ x ∊ (0 ; 5)
x ∊ (0 ; 5) ∧ x ∊ [2 ; ∞) ⇒ x ∊ [2 ; 5)
Na sam koniec bierzemy sumę przypadków zatem
x ∊ [−4 ; 2) ∨ x ∊ [2 ; 5) ⇒ x ∊ [−4 ; 5).
16 kwi 19:00
Mila:
II sposób
√x+4−x+2>0⇔
√x+4>x−2
D:
x+4≥0⇔x≥−4
Lewa strona jest nieujemna z definicji pierwiastka kwadratowego.
Badamy kiedy prawa jest nieujemna
x−2≥0⇔x≥2
Zatem dla x∊<−4, 2) nierówność jest spełniona (lewa nieujemna, prawa ujemna)
Dla x≥2 obie strony są nieujemne i możemy podnieść obustronnie do kwadratu
x+4>x2−4x+4
x2−5x<0
x(x−5)<0 i x≥2
x>0 i x<5⇔2≤x<5
łącznie:
−4≤x<5
16 kwi 19:11
Mila:

III sposób.
√x+4>x−2⇔ wykres f(x)=
√x+4 leży nad wykresem funkcji y=x−2
Metoda graficzna
f(x)=
√x+4,
D: x≥−4
g(x)=x−2
Punkt przecięcia
√x+4=x−2 i x∊D
P(5,3)
dla x≥−4 i x<5 wykres f(x) leży nad wykresem g(x)=x−2
odp.
x∊<−4,5)
16 kwi 19:18
renata: rozwiąż nierówność 3−√18/4x≥√8x−1/5
8 lis 22:57
Jerzy:
Cześć
Mila 
Nie szczepiłaś się przeciwko żółtatce ?
8 lis 23:03
Eta:
Nie musiała bo nie jest "żółta"Mila ... tylko
Mila
8 lis 23:37
Mila:
Już nabrałam odporności, to było 4 lata temu
9 lis 20:30