ciągi
hela: Dane są nieskończone ciągi o wyrazach całkowitych: arytmetyczny−(an) i geometryczny−(bn),
przy czym wszystkie wyrazy ciągu (bn) są ujemne. Ponadto iloraz ciągu (bn) jest pierwszym
wyrazem ciągu (an). Różnica ciągu (an) jest pierwszym wyrazem ciągu (bn,) a także a4=b2.
Podaj wzory ogólne obu ciągów
16 kwi 18:15
Eta:
a
n : q, q+r, q
2r, q+3r , q i r∊C\{0}
b
n: r, rq, rq
2, rq
3,.. z treści zad. wyrazy tego ciągu ujemne i całkowite, to r<0 i r∊C_
| | 3r | |
oraz a4=b2 ⇒ q+3r=rq ⇒ rq−q=3r ⇒ q= |
| , r≠1 |
| | r−1 | |
| | 3(r−1)+3 | | 3 | |
q= |
| =3+ |
| −−− ma być całkowite i dodatnie i r całkowite i ujemne |
| | r−1 | | r−1 | |
| | 3 | |
to r=−2 wtedy q= 3+ |
| = 2 |
| | −3 | |
a
n: a
1=2, r= −2 to a
n=a
1+(n−1)*r ⇒
an=−2n+4
an: 2,0,−2,−4,−6,.....
b
n: b
1=−2, q=2 to b
n=−2*2
n−1 ⇒
bn= −2n
bn: −2,−4,−8,......
a
4=−4 i b
2= −4 , a
4=b
2
16 kwi 20:27
Dziadek Mróz:
a
n = a
1 + (n − 1)*b
1
b
n = b
1 * a
1n − 1
b
n < 0
a
4 = b
2
a
4 = a
1 + 3*b
1
b
2 = b
1 * a
13 < 0
| ⎧ | b1 * a13 < 0 | |
| ⎩ | a1 + 3*b1 = b1 * a13 |
|
i do zabawy trza teraz podejść
16 kwi 20:37
Eta:
Poprawiam chochlika an: q,q+r, q+2r ,...
16 kwi 20:43
Eta:
16 kwi 20:44
Mila:
Rozwiązanie śliczne.
16 kwi 23:44
hela: Kocham was po prostu <3
16 kwi 23:46
Mila:
To powiedz, co oznacza ten Twój zapis "<3".
16 kwi 23:49
Radek:
To oznaczy serce.
16 kwi 23:50
Eta:
Też nie wiem
16 kwi 23:51
Mila:
Dzięki Radeczku.
16 kwi 23:51
Eta:
16 kwi 23:52
hela: miało być serce ale nie wyszło
16 kwi 23:53
Eta:
16 kwi 23:53
hela: ale i tak dziękuje bardzo za pomoc
16 kwi 23:53