..
lok: Napisz równanie prostej równoległej do prostej o równaniu 2x−y−11=0 i przechodzącej przez punkt
P=(1,2)
2 lis 18:59
Ergo: y=ax+b
y=2x−11
prosta rownoległa przechodzaca przez punkt P − 2=2−b, b=−4
rownanie prostej:y=−2x−4
2 lis 19:04
Ergo: sry , pauza mnie zmylila. Poprawiam.
2 lis 19:06
Ergo: y=2x−11
p(1,2)
2=2+b
b=0
y=−2x
2 lis 19:10
lok: a skąd się wzieła ta dwójka w śrokdu w tym: 2=2+b
2 lis 19:13
Ergo: tam ma byc −2 eh.. 2=−2+b wtedy b=4 i rownanie prostej y=−2x+4
2 lis 19:17
Ergo: teraz sie zgadza na 100 procent. powinno byc −2 bo to rownolegla prosta
2 lis 19:18
lok: skąd to −2?
2 lis 19:27
godzio187: w funkcji równoległej współczynnik kierunkowy (a) jest taki sam w tym wypadku −2
2 lis 19:29