?
Damo93: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji :
f(x) = 2(cos
2x + 1)
2 −12(cos
2x + 1) + 16
cos
2x + 1 = t
f(t) = 2t
2 −12t + 16
X
w − najmniejsza wartość,
muszę chyba wyznaczyć teraz przedział dla t a potem największa wartość będzie dla t skrajnych
należących do przedziału, tylko jak wyznaczyć przedział t

?
16 kwi 18:04
Damo93: cos2x + 1 = t
jak mam z tego wyznaczyć przedział dla t ?
16 kwi 18:04
Tadeusz:
dokładnie ... od tego powinieneś zaczynać przy podstawieniu
16 kwi 18:05
zośka: 0≤cos2x≤1
1≤cos2x+1≤2
16 kwi 18:07
razor: t ∊ <1,2>
16 kwi 18:07
Tadeusz:
0≤cos
2x≤1 zatem cos
2x+1 ....
16 kwi 18:07
Damo93: nie rozumiem tego
16 kwi 18:08
Tadeusz:
... a rozumiesz co to cos
2x

? −
16 kwi 18:09
Damo93: np. dla cosx = t wtedy t ∊ <−1,1>
dla cos2 = t −−−> t∊ <0,1>
dla co2 + 1=t ?
16 kwi 18:10
Damo93: dla cos
2 to tak jakby była odbita o oś OX
16 kwi 18:10
Mila:

−1≤cosx≤1⇔
|cosx|≤1 /
2
0≤cos
2x≤1
16 kwi 18:25