zbiór wartości
wielomian: Zbiorem wartości funkcji f(x) = −2(x+3)(x−4) jest przedział
−2(x
2 −4x +3x −12) = −2x
2+ 8x − 6x + 24
−x
2 + x +12
Δ = 49
a powinno wyjść 24,5 co robię nie tak ?
16 kwi 17:34
Darth Mazut: 8x − 6x − 2x, u ciebie wychodzi, że x
16 kwi 17:38
Darth Mazut: 8x − 6x = 2x miało być... literówka
16 kwi 17:38
wielomian: bo skróciłem −2x2 + 2x + 24 / : 2
16 kwi 17:39
Tadeusz:
... skracać to Ty możesz równanie ... ale nie funkcję −
16 kwi 17:40
wielomian: czemu nie można jak z jednej strony jest 0 ?
16 kwi 17:44
Darth Mazut: z tej jednej strony jest f(x) a nie zero

, to nie to samo
16 kwi 17:46
wielomian: ok dzięki
16 kwi 17:48
Hajtowy: Bo tego sie nie rusza

−2x
2+2x+24=0
Δ=4+8*24=196
√Δ=14
koniec
16 kwi 17:49