Dany jest graniastosłup
Matejko:

Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o wysokości równej 8 i długości krawędzi podstawy
równej 6. Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź jego podstawy i środek
ciężkości drugiej podstawy. Wyznacz pole otrzymanego przekroju.
proszę o wskazówkę. Wiem, że przekrojem jest trapez ale nie wiem co i jak policzyć.
16 kwi 17:11
kochanus_niepospolitus:
1) wiesz gdzie w trójkącie równobocznym umiejscowiony środek ciężkości
2) Z podobieństwa trójkątów skorzystaj (podstawa), aby wyliczyć górną podstawę trapezu
3) pozostaje wyliczyć wysokość trapezu
16 kwi 17:17
Matejko: 1) przecięcie środkowych ale nie wiem jak z podobieństwa policzyć
16 kwi 17:40
Tadeusz:
... przecież wiesz w jakim stosunku dzieli środek ciężkości każdą środkową −
16 kwi 17:53
Matejko: wiem 2:1 ale nie wiem jak to policzyć podobieństwo i szukanie go to nie jest moja mocna strona
16 kwi 18:08
Tadeusz:
... nie siej poruty −

Narysuj trójkąt równoboczny
potem jego środkowe
a potem równoległą do podstawy przez środek ciężkości
... odcinek ten to krótsza podstawa Twego trapezu
16 kwi 18:12
Tadeusz:

a/3=b/2 ⇒ b=
16 kwi 18:18
Matejko: x=4 haha

mam. Patrzyłem bok/podstawy a tu wysokość do podstawy

super
16 kwi 18:20
Matejko: czyli mam już 2 podstawy i co dalej?
16 kwi 18:21
Matejko: z czego wysokość mogę policzyć?
16 kwi 18:22
Tadeusz:
... dalej to masz wyznaczyć wysokość trapezu
16 kwi 18:23
Matejko: tak wiem ale nie wiem z czego
16 kwi 18:28
Matejko: już mam bardzo dziękuje za pomoc

to jest zaleta tego forum że przeważnie szybko dostaje się
odpowiedź

Pozdrawiam
16 kwi 18:31