matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
kasia:
Dwa podobne prostokąty mają wspólny bok równy 15 cm..Obwód mniejszego z tych prostokątów wynosi 36 cm.Oblicz obwód drugiego prostokąta
16 kwi 17:06
Janek191:
Niech a = 15 , to b = 3, bo 2*15 + 2*3 = 36 b' = 15 więc
15
k =
= 5
3
L' = k*L= 5*36 = 180 Odp. L' = 180 cm ==========
16 kwi 17:18